Wszyscy chętnie sięgną po kawałek pizzy. Nie zawsze musi się kojarzyć z bombą kaloryczną. Aby pizza pozostała nietucząca należy dodawać do niej jedynie zdrowe składniki. Ponadto pozytywnie wpływa na nasz organizm m.in. chroni przed miażdżycą.
Pizza to jeden z najsłynniejszych włoskich przysmaków. Nie bez powodu Włosi zajadają się nią prawie codziennie. Okazuje się, że prawdziwa pizza ma wiele pozytywnych właściwości.
Naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie stwierdzili, że spożywanie pizzy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 59 proc. Dodatkowo pizza spowalnia procesy starzenia oraz chroni przed miażdżycą. Wszystko dzięki likopenowi, który zawarty jest w pomidorach.
Jakość w cenie
Należy pamiętać, że pizza pizzy nie równa. Te wykonane w typowych sieciówkach lub z nieodpowiednich produktów, mają więcej tłuszczu i kalorii, co wcale nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. W pizzy ceni się jakość. Z tego względu dobrze jest spróbować samemu zrobić to włoskie danie. Wtedy jesteśmy pewni co zawiera nasza pizza. Ważne jest dobre ciasto. Powinno być cienkie, nie naszpikowane zapychającymi żołądek drożdżami. Wówczas pizza jest lżejsza.
Ser i sos
Uczucie ciężkości na żołądku powoduje również duża ilość żółtego sera oraz tłusty sos. Obydwa produkty zawierają dużo tłuszczu, a tym samym kalorii. Żółty ser ogranicz, albo postaw na produkt dobrej jakości i odpowiedni do pizzy. Sos postaraj się wykonać samemu z utartych pomidorów, wzbogacając go ziołami. Wtedy masz pewności, że nie zawiera konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku.
Odpowiednie dodatki
Ważną rolę w pizzy odgrywają składniki, jakich używamy. Kawałek pizzy to 365 kalorii. Najmniej kaloryczna jest pizza wegetariańska, następnie margherita. Więcej kalorii ma pizza serowa i z dużą ilością mięsa. Dodając na wierzch ciasta dużo warzyw, szczególnie tych świeżych, wzbogacamy wartości dania. Dobrze sprawdzi się cebula, pomidory, papryka.
Pizza to również bogactwo ziół, których nasz organizm również potrzebuje. Działają one przeciwbakteryjnie, rozkurczowo i przeciwutleniająco.
Masz ochotę na pizzę? Zrób sam pizze w wersji light. Zobacz program "Pożegnanie z wagą", w której dietetyk Anety Łańcuchowskiej zdradza przepis na zdrową pizzę (materiał z listopada 2015 roku):
Autor: AD/rp / Źródło: x-news, TVN Meteo