Pięć powodów, aby pić czerwone wino. Oczywiście z umiarem

Pięć powodów do picia czerwonego wina
Pięć powodów do picia czerwonego wina
Źródło: Shutterstock
Na ogół powodów do napicia się alkoholu w gronie najbliższych, przyjaciół czy rodziny, nie potrzeba. A do wypicia wieczorem, po pracy jednego kieliszka ulubionego czerwonego wina? My mamy ich aż 5 i nie są wyssane z palca.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

1. Podnosi poziom dobrego cholesterolu

W trwających 2 lata badaniach z udziałem pacjentów z cukrzycą typu 2. zaobserwowano, że czerwone wino znacznie podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Wystarczy kieliszek. Pijąc więcej możemy zafundować sobie kaca w dniu następnym, a to w końcu nic przyjemnego.

2. Chroni przed przeziębieniem i grypą

Króluje pogląd, że alkohol osłabia nasz układ odpornościowy. Tymczasem naukowcy dowiedli, że w rzeczywistości działa na odwrót. Kluczem jest, oczywiście, umiar. Prowadzone w Hiszpanii badania pokazały, że osoby pijące kieliszek do dwóch czerwonego wina w ciągu dnia, są odporniejsze i rzadziej, względem preferujących np. piwo albo drinki, łapią infekcje takie jak przeziębienie czy grypa.

3. Pomaga panować nad cukrzycą

Na ogół lekarze cukrzykom niemalże zabraniają pić alkohol. Tymczasem naukowcy stwierdzili, że wypijanie kieliszka czerwonego wina do obiadu pomaga kontrolować i stabilizować poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2.

4. Pomaga kontrolować kalorie

Dowiedziono, że wypicie kieliszka czerwonego wina daje uczucie sytości. Wypicie go przed posiłkiem w naturalny więc sposób powoduje, że zjemy mniej żywności, czyli dostarczymy sobie mniej kalorii. Jasne, to tak jak z gorzką czekoladą - jedno i drugie dostarcza kalorii. Rzecz w tym, że po jednym kieliszku łatwiej kontrolować ilość spożywanego pokarmu i powstrzymać się od nadmiernego objadania.

5. Wydłuża życie

Nie, to nie żart. Trwające 29 lat badania wykazały niezbicie, że miłośnicy czerwonego wina są w grupie charakteryzującej się niższą o około 34 proc. śmiertelnością od osób preferujących wódkę lub piwo. Badacze zrzucają to na karb obecnych w czerwonym winie polifenoli (organiczne związki chemiczne), czyli naturalnych przeciwutleniaczy, wykazujących działanie chroniące przed niektórymi chorobami.

A więc... na zdrowie!

Polecamy także przypomnieć sobie 5 najlepszych sposobów na pozbycie się kaca:

Aktywny ranking (odcinek 5)

Aktywny ranking (odcinek 5). Jak pozbyć się kaca?

Autor: stella/jap / Źródło: Harper's Bazaar

Czytaj także: