Makaron, rolowanie, rozciąganie? Co robić po maratonie?

Makaron z rucolą, pomidorkami i fetą
Regeneracja po maratonie
- Zarówno po biegu na 10 km, jak i po maratonie należy wykonać coś, co popularnie nazywamy schłodzeniem - mówi fizjolog Kamil Ratajczak. Regeneracja jest kluczową sprawą w dochodzeniu do pełnej sprawności po wyczerpujących aktywnościach fizycznych. Oprócz tego pamiętaj o dobrym obiedzie i dużej ilości snu.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!

Schładzanie to wysiłek o bardzo niskiej intensywności, zakończony stretchingiem. Może to być kilkunastominutowy trucht połączony z rozciąganiem.

- Pomoże on zutylizować produkty przemiany materii, które powstały dość obficie w wyniku tego biegu w wyniku przemian energetycznych. Głównie chodzi tu np. o kwas mlekowy - mówi Ratajczak. Jak dodaje, kwas mlekowy w chwili, gdy podejmiemy wysiłek o niskiej intensywności - pobiegamy lub żwawo pochodzimy przez kilka lub kilkanaście minut - przekształcany jest w pirogronian i włączany w cykl przemian energetycznych. Co to oznacza? Zostaje dużo szybciej zutylizowany, a my krócej odczuwamy ból.

Zobacz, jak rozciągać się po bieganiu:

Oprócz rozciągania, dobrze jest także w domu wykonać ćwiczenia z wałkiem albo dużą butelką gazowanego napoju. Pozwoli to rozluźnić napięte podczas biegania ścięgna.

Oto, jak robić wałkowanie ud:

I wałkowanie łydek, które pomoże przy bólach ścięgna Achillesa:

Posiłek jest bardzo ważny

Po schładzaniu czas na nawodnienie organizmu i "makaronową ucztę", czyli posiłek bogaty w węglowodany, które odbudują nam zasoby glikogenu stracone podczas wysiłku.

Jak przygotować taki posiłek? Zobaczcie dwa proste przepisy.

Makaron z suszonymi pomidorami, fetą i rucolą

Makaron z rucolą, pomidorkami i fetą
Makaron z rucolą, pomidorkami i fetą

Oto, co potrzebne jest do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami, fetą i rucolą:

- makaron - kilka suszonych pomidorów ze słoiczka - czosnek - ser typu feta - garść rucoli – sól, pieprz, zioła prowansalskie

A tak przygotowuje się makaron z suszonymi pomidorami, fetą i rucolą:

Do wrzątku wrzuć kilka gniazdek makaronu, osól i gotuj dotąd, aż będzie al dente. Na patelnię wrzuć pokrojone suszone pomidory z wyciśniętym bądź posiekanym ząbkiem czosnku. Po podsmażeniu dołóż rozdrobniony ser feta, popieprz, dodaj zioła prowansalskie, jeszcze trochę podgrzej i dodaj ugotowany makaron. Dobrze przekładać go bezpośrednio z garnka, w którym się gotował, a nie odcedzać na durszlaku. Całość mieszaj na patelni i rozłóż na talerze. Gdy już masz gotowe porcje, dołóż rucolę.

Makaron z liśćmi kalarepy i pomidorami

Oto, co potrzebne jest do przygotowania makaronu z liśćmi kalarepy i pomidorami:- liście z dwóch kalarepek - pudełko pomidorków koktajlowych (albo zwykłych, też mogą być) - kilka gniazdek makaronu - trochę startego żółtego sera do posypania

Makaron z liśćmi kalarepy
Makaron z liśćmi kalarepy

A tak przygotowuje się makaron z liśćmi kalarepy i pomidorami:

Makaron ugotuj. Liście kalarepy porwij na małe kawałki i podgotuj we wrzącej wodzie. Następnie przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i jeszcze trochę podsmaż. Dorzuć przekrojone na pół pomidorki, podsmaż wszystko razem. Posól, popieprz i posyp ziołami prowansalskimi. Następnie do wszystkiego dodaj makaron i jeszcze chwilę podsmaż. Gdy już przełożysz na talerz, posyp serem.

Na koniec dobry sen

Po jedzeniu należy dobrze się wyspać. Podczas snu nasz organizm regeneruje się najlepiej.

Autor: mar/kka / Źródło: TVN Meteo Active, jemwdomu.pl

Czytaj także: