Dieta bogata w tłuste ryby, orzechy i nasiona może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca nawet o 10 procent. Wprowadzenie tych produktów do codziennego menu nie tylko je urozmaici, ale i wpłynie korzystnie na nasze zdrowie.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Wszystkie te składniki są bogatym źródłem kwasów omega-3. Kwasy te mają działanie przeciwnowotworowe i spowalniają proces starzenia się skóry. Ich regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca.
- Badania były prowadzone pod różnym kątem. Wyniki były różne, braliśmy pod uwagę wiek, płeć, kolor skóry, obecność lub brak cukrzycy i stosowanie aspiryny lub leków obniżających poziom cholesterolu - mówi główny autor badań, dr Liana Del Gobbo z Akademii Medycznej w Stanford .
Z badań wynika, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą obniżyć poziom triglicerydów, ciśnienie krwi, tętno i zapotrzebowanie na tlen mięśnia sercowego, a tym samym ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
Średni okres badań wynosił 10 lat. Przez ten czas obserwowano pacjentów z różnymi czynnikami ryzyka, przyjmujących różne leki. Naukowcy skupili się głównie na związku między poziomem kwasu omega-3 we krwi, a chorobą niedokrwienną serca.
Odpowiednie przygotowanie kluczem do sukcesu
Pamiętajmy, że ryby powinny być odpowiednio przygotowywane, jeśli liczymy na ich dobroczynne składniki. Panierowane, smażone w głębokim tłuszczu filety mają niewiele wspólnego ze zdrową dietą, a w ich składzie więcej jest niezdrowych kwasów omega-6. Nasionami czy orzechami możemy spokojnie zastąpić chipsy lub inne, nie służące zdrowiu przekąski. Poniżej ranking najzdrowszych orzechów dla naszego organizmu.
Autor: dw/jap / Źródło: spectator.co.uk
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock