Po czym można poznać, że do kraju nad Wisłą zawitała już wiosna? Kwitnące kasztany to nie jest dobra odpowiedź. Jaskółki - również nie. Zapach grillowanego mięsiwa - to prawdziwy znak, że Polacy już rozpoczęli sezon.
Ze sklepów znikają karczki, kiełbaski, kaszaneczki, cebulka oraz papryka, a my szukamy w notesach adresów tych znajomych, co mają wokół domu choćby mały skrawek zieleni. Teraz trzeba im delikatnie zasugerować, że dawno się nie widzieliśmy. Lub że chcemy wspólnie oglądać w TV ważny sobotni mecz. I już mamy wystarczający powód do spotkania przy grillu.
A, drodzy Państwo, zbliża się pierwszy w pełni wiosenny, miejscami gorący, weekend. Jestem przekonany, że w wielu miejscach, przy delikatnym południowym wietrze, poczujemy zapach ulubionej potrawy.
Do czego zmierzam?
Proszę nie zapomnieć o warzywach - mogą być idealnym uzupełnieniem posiłku. A sos najlepiej musztardowo-miodowy. Nie tylko smaczny, lecz także przyspieszający trawienie.
Oczekuję też pomocy.
Jak przyrządzić bakłażana? Może macie jakąś swoją sprawdzoną recepturę? Proszę - prześlijcie parę przepisów z bakłażanem w roli głównej. Z góry dziękuję
Autor: Tomasz Zubilewicz / Źródło: TVN Meteo