Kapusta króluje w tradycyjnych polskich potrawach. Nic dziwnego, ponieważ ma wiele pozytywnych właściwości. Ta kiszona świetnie sprawdzi się podczas odchudzania oraz w walce z kacem.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Kapusta uważana jest za ciężkostrawną, ale w rzeczywistości jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 gramach świeżej kryje się 40 kcal. To informacja ważna dla osób na diecie.
To warzywo ma też wiele innych pozytywnych cech. Wzmacnia kości oraz mięśnie - zwłaszcza sercowy. Ponadto pomaga w walce z gorączką, oparzeniami czy bólem głowy. Na miejsce, któremu chcemy przynieść ukojenie, wystarczy położyć jej liść.
Kiszona jeszcze lepsza
Nie rezygnuj również z kapusty kiszonej. Jest ona bogata w witaminy C, B, E i P. Ponadto zawiera beta-karoten i sole mineralne - wapń, magnez, żelazo i potas. Po kapustę kiszoną warto sięgnąć podczas odchudzania, ponieważ jest niskokaloryczna. W 100 gramach zawiera jedynie 16 kcal.
Kapusty powinny jednak unikać osoby o wrażliwych żołądkach, ponieważ kiszonka ma niskie pH, co może wywołać m.in. ból brzucha. Warto dodać, że kapusta kiszona słynie z właściwości termoregulacyjnych - obniża zbyt wysoką temperaturę ciała, a podwyższa zbyt niską.
Sokiem wyleczysz kaca
Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. Dodatkowo wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i poprawia apetyt. Ciekawą właściwością soku z kiszonej kapusty jest działanie pobudzające wzrost komórek, co w efekcie odmładza. Spożywanie go zaleca się również przy anemii i leczeniu żylaków. Ponadto sok z kiszonej kapusty jest pomocny w walce z tzw. syndromem dnia poprzedniego.
Autor: AD/map / Źródło: x-news, TVN Meteo