Jedni nie wyobrażają sobie bez niej śniadania, inni traktują ją jako znienawidzone danie z dzieciństwa. Mowa o owsiance, która uznawana jest za jeden z najzdrowszych posiłków. Jakie zawiera wartości odżywcze i dlaczego warto ją jeść?
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów, głównie magnezu i żelaza. Magnez chroni nas przed skurczami, a żelazo zapobiega anemii i daje energię na długi czas.
Reguluje trawienie
Połączenie ziarna owsa z mlekiem lub jogurtem zapewni organizmowi dużą dawkę witaminy B6, B1 i kwasu pantotenowego, który jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Witaminy z grupy B ułatwiają przemianę materii.
Dobra na śniadanie
Owsianka zawiera dużą ilość błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu na długo likwiduje uczucie głodu. Posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. Najlepiej spożywać to danie z dodatkiem owoców i bakalii. Dobrze sprawdza się jako śniadanie.
Jaglanka
Zamiennikiem owsianki jest tzw. jaglanka. Do jej przygotowania można użyć kaszy lub płatków jaglanych. Ją również warto spożywać z dodatkiem owoców. Dobrą porą, żeby zjeść jaglankę jest przedpołudnie.
Autor: AD/rp / Źródło: STORYFUL, x-news