Choć glony wyglądają mało apetycznie i niechętnie po nie sięgamy, warto wpleść ten produkt do naszych potraw. Zawierają wiele cennych właściwości i wspierają nasze zdrowie.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Zielone algi Spirulina najczęściej dostaniemy w formie proszku, lub znajdziemy w sushi. Często są spożywane nieświadomie, ponieważ stanowią barwnik do zielonych napojów. Glony to jednej z najbardziej odżywczych produktów. Wiele badań potwierdziło, że dodawanie ich do diety znacznie poprawia stan zdrowia i samopoczucie.
Zapobiegają nowotworom
Z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Maryland Medical Center wynika, że glony zwiększają produkcję przeciwciał, białek i innych komórek, które poprawiają odporność i zapobiegają infekcjom i chorobom przewlekłym, takich jak rak. Zachorowanie na nowotwory stale rośnie, dlatego włączając algi do diety, zmniejszymy ryzyko, że komórki rakowe zaczną rozwijać się w naszym organizmie. Badania wykazały również, że glony hamują wzrost i rozprzestrzeniania się nowotworu, który już istnieje. Szczególnie poleca się je w walce z rakiem prostaty.
Obniżają cholesterol i zwalczają miażdżycę
Amerykańscy naukowcy badali, jak algi mogą wpłynąć na ludzi, którzy mają podwyższony cholesterol. Podawali chorym po jeden gram glonów dzienne przez 12 tygodni. Po trzech miesiącach eksperci stwierdzili, że we wszystkich przypadkach poziom cholesterolu znacznie spadł. Utrzymywanie właściwego poziomu cholesterolu jest bardzo ważne, ponieważ jeśli jest on podwyższony istnieje dwa razy większe ryzyko chorób serca. Specjaliści ponadto podkreślają, że algi zapobiegają miażdżycy, która prowadzi do zawałów serca i udaru mózgu.
Obniżają ciśnienie krwi
Algi zawierają niebieski barwnik nazywany fikocyjanina, który posiada działanie hipotensyjne czyli obniża ciśnienie krwi. Z tego względu glony są szczególnie polecane osobom cierpiących na syndrom metaboliczny, który z kolei może przyczyniać się do otyłości, wysokiego poziomu cukru we krwi i wysokiego ciśnienia krwi. Tym samym glony zmniejszają prawdopodobieństwo cukrzycy.
Spalają tłuszcz
Algi zawierają około 62 proc. białka, który dodaje nam dużo energii. Ponadto pomaga w utrzymaniu beztłuszczowej tkanki mięśniowej i wspomaga spalanie tłuszczu. Glony mogą okazać się zbawienne dla ludzi otyłych. Naukowy udowodnili, że pomagają one spalać zbędną tkankę tłuszczową zwłaszcza wtedy, kiedy spożywamy je na śniadanie.
Algi często dodawane są do sushi. Zobacz, dlaczego warto je jeść:
Autor: AD/rp / Źródło: observer.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock