Przed zjedzeniem owoców lub warzyw należy je najpierw porządnie umyć. Pozwala to na oczyszczenie ich skórki z zanieczyszczeń i niebezpiecznych bakterii.
Wszystkie warzywa i owoce myjemy pod bieżącą wodą. To ważne, ponieważ strumień wody skutecznie zmywa i spłukuje z nich zanieczyszczenia, np. szkodliwe resztki sztucznych nawozów. Poza tym umycie owoców i warzyw pod bieżącą wodą zmniejsza ryzyko zakażenia bakteriami, m.in. E. Coli oraz usuwa pasożyty, np. tasiemca.
Szczotka
Warzywa o twardych skórkach, np. marchew, pietruszkę i seler, przed obraniem należy szorować pod wodą za pomocą szczotki. Po obraniu także trzeba je umyć. Pomoże to usunąć resztki ziemi.
Mycie tuż przed jedzeniem
Niektóre warzywa można umyć wcześniej, jednak są też takie, które należy opłukać tuż przed przygotowaniem. Do tej drugiej grupy należą cebula i czosnek, które myjemy tuż przed obróbką, żeby nie zgniły.
Warzywa w folii
Zasada mycia warzyw i owoców dotyczy jednak nie tylko tych, które samodzielnie wybieramy i pakujemy. Myjemy także te warzywa i owoce, które są już zapakowane w woreczki foliowe. Zamknięte w nich azotany przekształcają się w o wiele bardziej szkodliwe dla zdrowia azotyny. Należy więc po przyniesieniu takich produktów do domu dokładnie je umyć.
Odsączanie
Należy także pamiętać, by warzyw i owoców nie trzymać zbyt długo w wodzie, bo mogą stracić przez to smak. Po opłukaniu, umyte produkty należy odsączyć na sitku lub ociekaczu.
Autor: zupi/map / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock