W pierwszym odcinku programu "Menu z pudełka" Monika Mrozowska pokazuje, jak przygotować idealną do kanapek pyszną pastę z bobu i ciecierzycy oraz ziemniaki na sposób indyjski z garam masala oraz zupę pomidorową z mlekiem kokosowym, które bez trudu da się spakować w pudełka i zabrać np. do pracy.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Wydaje Ci się, że nie masz czasu na przygotowywanie sobie posiłków i zabieranie ich do pracy? Nonsens. To naprawdę wymaga niewiele - wystarczy odrobina chęci, czasu i pamiętanie, aby zrobić zakupy i przygotować czyste pudełka, w które spakujemy jedzenie.
W pierwszym odcinku Monika Mrozowska pokazała, jak przygotować idealną do kanapek pyszną pastę z bobu i ciecierzycy oraz ziemniaki na sposób indyjski z garam masala i zupę pomidorową z mlekiem kokosowym.
Przygotowanie:
Zacznij od ziemniaków, które gotują się najdłużej. Umyj je dokładnie, oczyszczając skórkę z grudek ziemi i przekrój na 4 części i wrzuć do osolonej wody. Następnie zajmij się przygotowaniem idealnej pasty do kanapek:
Pasta do kanapek:
Podgotuj bób - szklankę lub dwie, zależnie od tego, jak dużo chcesz tej pasty przygotować. Do gotowego, obranego bobu dodaj pół puszki ciecierzycy, podprażone na suchej patelni z solą 2 łyżki sezamu zmielone na drobny proszek i zgnieciony, poszatkowany czosnek który najpierw należy podsmażyć na oliwie. Wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę. Do zmiksowanej pasty dodaj 2 łyżki siemienia lnianego i zamiast miksować, po prostu wymieszaj łyżką.
Ziemniaki z garam masala
W międzyczasie robienia pasty prawdopodobnie przygotowały się ziemniaki. Wrzuć je na roztopione 2 łyżki masła z dodatkiem oliwy z oliwek (zapobiegnie paleniu się masła) i podsmaż na złoto, dodając własną garam masala, indyjską przyprawą. Możesz ją przygotować w domu dodając do siebie 1 łyżkę kminu rzymskiego do 1 łyżki kolendry, 1 łyżki cynamonu, 1 łyżki imbiru, 1 łyżki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżki goździków i 1/2 łyżki czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki wymieszaj i przechowuj w np. szklanym czy metalowym pojemniku na przyprawy.
Dzięki tej przyprawie podsmażone na złoto ziemniaki, które podajemy z połową puszki białej fasoli, świeżymi liśćmi szpinaku, 4 pokrojonymi na czworo rzodkiewkami i garścią kiełków rzodkiewki. Doskonałym dressingiem jest gęsty jogurt naturalny.
Kokosowa zupa pomidorowa
W garnku po ziemniakach ugotuj makaron lub ryż który dodasz do zupy pomidorowej z mlekiem kokosowym. W międzyczasie pokrój w cienkie plasterki szalotkę, wrzucając ją do garnka, podduszając ją przez 2-3 minuty na oliwie (lub oleju kokosowym). Gdy będzie gotowa dodaj krojone pomidory bez skórki z puszki, pół szklanki wody/bulionu i całą szklankę mleka kokosowego. Podgotuj, krojąc w międzyczasie tofu na duże kostki, które należy wrzucić do garnka i podgotować przez około 2-3 minuty. Odsącz ugotowany makaron/ryż i dorzuć do zupy. Podając ozdób danie świeżą kolendrą.
Wszystkie składniki bez trudu da się spakować w pojemniki i zabrać następnego dnia do pracy. W sumie przygotowanie wszystkich wymienionych dań nie powinno zająć dłużej niż 20-30 minut.
Smacznego!
Autor: stella/rp / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active