Niełatwo oprzeć się świątecznym potrawom. Poznaj ich kaloryczność oraz sposoby na to, aby ją obniżyć.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Podczas świątecznych dni jemy jemy dużo. Zobacz, ile kalorii mają te potrawy, po które najczęściej sięgamy w Boże Narodzenie:
- barszcz czerwony z uszkami (250 ml) - 130 kcal;
- śledź w śmietanie (50 g) - 90 kcal;
- śledź w oliwie (50 g) - 210 kcal;
- ryba po grecku (100 g) - 80 kcal;
- pierogi z kapustą i grzybami (3 sztuki, około 120 g) - 225 kcal;
- kapusta z grzybami (50 g) - 40 kcal;
- karp smażony (100 g) - 220 kcal;
- kawałek makowca (50 g) - 170 kcal.
Co zrobić, żeby obniżyć te wartości?
Co zrobić, żeby świąteczne potrawy były mniej kaloryczne i nie straciły na smaku? Na przykład robiąc makowiec, nie polewaj go lukrem. Do sałatek zamiast majonezu dodaj jogurt. Przede wszystkim zachowaj umiar i zrezygnuj z dokładek. Jedz powoli i rozkoszuj się każdym kęsem.
Zobacz świąteczny odcinek programu TVN Meteo Active "Twój portfel, nasza dieta, w którym podpowiadamy, jak odchudzić wigilijne potrawy i nie przytyć po kolacji:
Autor: AD/map / Źródło: x-news, TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock