Dietetyk Agnieszka Piskała wyjaśniała w porannym programie TVN 24 "Wstajesz i weekend", jakie są cechy idealnej diety w momencie, gdy temperatura za oknem przekracza 30 st. C.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
W lato bywa cudownie, choć ciężko z powodu upałów. Fala gorąca, jaka rozlała się m.in. na Polskę, wielu osobom daje się we znaki. W takie dni bardzo ważne staje się co, kiedy i ile jemy oraz ile i co pijemy. Dlatego gościem "Wstajesz i weekend" była dietetyk Agnieszka Piskała, która przypomniała o kilku najważniejszych dietetycznych zasadach.
Słuchaj siebie
Wiele osób, zwłaszcza tyych będących na diecie, przestrzega określonych porcji i pór ich spożywania. Jednak należy pamiętać, aby po pierwsze słuchać swojego organizmu.
- Kiedy jest tak gorąco, to nasz organizm automatycznie sam się broni przed tym, żeby nie jeść za dużo i wyłącza odczuwanie głodu - zauważyła Piskała. Nie kryła tez "podziwu" dla miłośników potraw z grilla w takie upały. - Takie produkty obciążają organizm i nie są wskazane - dodała. Zwłaszcza, jeżeli towarzyszy im alkohol. Wówczas stajemy się ospali i nietrudno o udar czy bolesne poparzenia słoneczne, nabyte podczas przypadkowej drzemki na słońcu.
Pij sok lub wodę z solą
W trakcie upałów szczególnie ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Przy temperaturze 30 st. C sama woda jednak nie wystarcza. - Jest dobra, gdy jest temperatura rzędu 20-parę stopni, bo najlepiej nawadnia organizm. Ale przy takich ekstremalnych wartościach wskazana jest woda średnio lub wysoko zmineralizowana - podkreśliła, zwracając uwagę, że pocąc się w upalne dni wydalamy ogrom cennych składników mineralnych z organizmu.
Przepis na domowy izotonik
- Zachęcam do tego, aby przygotować sobie własny napój izotoniczny. Do wody gazowanej - bo gaz szybciej wtłacza wodę do organizmu - należy dodać do smaku sok z pomarańczy czy z cytryny, ponieważ cytrusy mają działanie wychładzające i na 1 l wody dosypać 1/4 łyżeczki soli - podpowiadała dietetyk. Sól jest konieczna, ponieważ pocąc się, tracimy sód i potas. Uzupełnić można je poprzez m.in. picie domowej roboty napoju izotonicznego lub np. soku z pomidorów, bogatych w oba minerały.
Wybierz ciepłe zamiast zimnego
Piskała podkreśliła także, aby unikać picia mocno schłodzonych napojów z prostego powodu: wlewając w siebie zimny płyn organizm automatycznie wydziela więcej ciepła, aby go ogrzać. Dobrym sposobem na nawodnienie się jest... picie herbaty, popularne zwłaszcza w kulturze arabskiej, np. w Turcji czy w Egipcie. Pijąc ciepły napój, dajemy własnemu organizmowi sygnał, że musi obniżyć jego temperaturę.
Autor: stella/mk / Źródło: TVN 24
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock