Lepszy jest hummus domowy czy sklepowy? W Dzień Dobry TVN wyjaśniła to prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" Katarzyna Bosacka. Powiedziała też, jakie zdrowotne właściwości ma to danie.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", twierdzi, że spożywamy bardzo dużo białka zwierzęcego. - Kotleciki, paszteciki, kiełbaski, wędlina, karkóweczka, wieprzowina - wymieniła w programie Dzień Dobry TVN, dodając, że zapominamy o tym, że rośliny także są bardzo dobrym źródłem białka.
Białko znajduje się w roślinach strączkowych, m.in. ciecierzycy, z której możemy przyrządzić hummus. To potrawa, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością.
Wywodzi się z Egiptu, jest popularna na Bliskim Wschodzie. Przyrządza się ją z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita lub jako dodatek do innych dań.
- To białko roślinne, które na długo zostaje w żołądku. Jest polecane wszystkim tym, którzy odchudzają się, są na diecie i dbają o linię. Daje duże poczucie sytości na długo. Ma bardzo dużo błonnika, którzy przyspiesza przemianę materii - wymieniła Bosacka.
Ze sklepu czy domowy?
Wybierając hummus w sklepie, warto sprawdzić skład. Im więcej ciecierzycy, tym lepiej.
- 30 procent ciecierzycy w hummusie to bardzo mało. Poza tym jest dużo wody i przeróżnych zagęstników, więc taki hummus jest mocno oszukany - przestrzegła Bosacka.
Hummus możemy zrobić w domu, a dodanie do niego różnych dodatków mocno wzbogaci smak.
- Możemy mieć bardziej pikantny, mocno czosnkowy, z dodatkiem oliwy. Warto pobawić się również polskimi smakami, dodając lubczyk czy rozmaryn - podpowiedziała Bosacka.
Pastę z ciecierzycy bardzo dobrze się przechowuje, jeśli będziemy ją trzymać w lodówce.
Moda na ciecierzycę
Hummus stałsię bardzo modną potrawą. Skąd ta moda?
- Chcemy jeść coraz lżej, a hummus to przekąska, która jest sycąca, ale nadal lekka, bo roślinna. Nie ma złych tłuszczów - stwierdziła ekspertka.
Autor: AD / Źródło: Dzień Dobry TVN