Zdrowy styl życia wymaga zdrowej kuchni. Co jeść, żeby nie przytyć i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników? Najlepiej postawić na ryby, kasze i warzywa. Jak skomponować z nich smaczne danie, podpowiadamy w magazynie "Teraz kuchnia" na antenie TVN Meteo Active.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji "MasterChefa", proponuje smaczne i zdrowe dania dla osób aktywnych. A menu sportowców, nawet rekreacyjnych, to bardzo istotna sprawa. To ono aż w 70 procentach decyduje o naszych postępach - czy to sportowych, czy w odchudzaniu. Menu musi być odpowiednio zbilansowane, w zależności od celów, jakie chcemy osiągnąć.
Ryba, kasza i szparagi
Osoba, która uprawia sport dla zdrowia i np. biega, powinna dostarczać organizmowi węglowodany, białka, tłuszcze i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach. Węglowodany dostarczają mięśniom glikogenu, czyli energii do biegania, białka odbudowują zniszczone po treningu mięśnie, tłuszcze dbają o odpowiednie przyswojenie składników mineralnych, które z kolei wytracamy podczas treningu.
Beata Śniechowska proponuje idealne danie, które pozwoli na uzupełnienie wszystkich składników odżywczych: halibuta z szynką parmeńską, kaszą pęczak i szparagami, na które właśnie w maju jest sezon.
- Kasza pęczak jest kaszą jęczmienną o najwyższym stężeniu i zawartości składników mineralnych, a te są niezbędne u osoby aktywnej fizycznie, bo tracimy je z potem podczas wysiłku fizycznego - mówi dietetyk sportu Justyna Mizera.
Kasza pęczak stymuluje też nasz system nerwowy i reguluje ciśnienie tętnicze.
Poniżej podajemy przepis na pyszne i zdrowe danie dla aktywnych:
Autor: mar/map / Źródło: TVN Meteo Active