Jakie przyprawy będą najodpowiedniejszym uzupełnieniem mięsa, ryb, czy jajek? A jak doprawić warzywa? Podpowiadamy, co z czym połączyć, aby smak potrawy zapamiętać na długo.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Przyprawy to nie tylko pieprz i sól. Do dań dobrze dodać jest jeszcze zioła. Odpowiednio dobrane świetnie wydobywają smak i aromat potraw. Sprawdź, jakie pasują do konkretnych produktów.
Mięsa
Do drobiu można dodawać wiele przypraw. Estragon, curry, tymianek i mało popularny cząber, który znakomicie podkreśla smak smażonego mięsa. Zanim wrzucisz kurczaka na patelnię, posyp go właśnie posiekanymi liśćmi cząbru. Do pieczonego drobiu polecamy świeży rozmaryn oraz majeranek. Ciekawą przyprawą jest kardamon. Dobrze łączy się kurczakiem i kaczką, ale też z jagnięciną i rybami. Kardamon to również znakomity dodatek do kiełbas.
Mięso wołowe dobrze komponuje się z dodatkiem chili, czosnku, curry i oregano. Wieprzowinę zestaw z kolendrą, koperkiem, tymiankiem i czosnkiem. Pieczoną kaczkę i gęś przypraw kolendrą, a wyjątkowy aromat indyka i kaczki uzyskaj, dodając cynamon.
Ryby przygotuj ze szczypiorkiem, liściem laurowym, tymiankiem i szałwią.
Do jajek warto dodać nie tylko sól. Dobrze smakują z chili, szczypiorkiem, curry i kminkiem.
Warzywa
Bakłażan dobrze łączy się z bazylią, czosnkiem, oregano i tymiankiem. Dania z pomidorami przypraw bazylią, szczypiorkiem, kolendrą i czosnkiem. Szpinak skomponuj z bazylią, czosnkiem, estragonem lub gałką muszkatołową. Potrawy z marchewką zyskują ciekawy smak, kiedy posypiesz je kminkiem, imbirem, oregano i tymiankiem. W kuchni polskiej często spotykamy ziemniaki. Żeby zyskały wyjątkowy aromat, użyj goździków, imbiru, tymianku czy cynamonu.
Autor: AD/map / Źródło: STORYFUL/x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock