Jest zimno, a nawet bardzo. Nie pozostaje nic innego, jak ciepło się ubrać, ale też ogrzać organizm od wewnątrz - rozgrzewającą kuchnią. Podpowiadamy, co podczas mroźnej aury, powinno znaleźć się na naszym talerzu.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
W niektórych miejscach kraju temperatura o poranku sięgnęła dziś nawet -20 st. C. Przy tak niskiej wartości nie chce się wychodzić z domu. Niestety trzeba. Oprócz odpowiedniego ubrania powinniśmy pamiętać o odpowiedniej diecie. A menu w mroźne dni powinno być rozgrzewające.
Co i jak jeść?
Odpowiednio skomponowany jadłospis to nie tylko jego wartość odżywcza, ale i odpowiednia ilość i jakość posiłków. Kiedy temperatura spada poniżej zera, koniecznie powinniśmy jeść cztery lub pięć razy dziennie, co trzy godziny, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kalorii, potrzebną do ogrzania się.
Śniadanie
Śniadanie to podstawa. Gdy termometry wskazują ujemną temperaturę, zadbajmy o to, aby było ono spożyte na ciepło. Może to być owsianka na mleku z rozgrzewającym imbirem, cynamonem i kardamonem lub kasza jaglana, również gotowana na mleku z bakaliami i przyprawami. Świetnie sprawdzi się też jajecznica, najlepiej z mięsną wkładką w postaci szynki lub w mniej zdrowej wersji - na boczku. Koniecznie wypijmy też herbatę lub kawę np. z korzennymi przyprawami.
Drugie śniadanie
Nie powinniśmy pomijać drugiego śniadania. Wychłodzony organizm potrzebuje dodatkowych kalorii. Zjedzenie małego posiłku przed obiadem powstrzyma nas od podjadania. Posiłek ten nie musi być obfity. Może to być jogurt z ziarnami zbóż, kanapka z ciemnego pieczywa pełnoziarnistego z wędliną czy serem oraz warzywami lub owoce.
Obiad
Obiad powinien być posiłkiem ciepłym i wysokobiałkowym. Mięso albo ryba będą najbardziej odpowiednie. Świetnym dodatkiem będzie kasza, a w szczególności rozgrzewająca kasza gryczana. Może być też ryż brązowy lub makaron z mąki razowej. Koniecznym dodatkiem będą warzywa, np. w postaci surówki.
Podwieczorek
Kolejnym małym posiłkiem, między obiadem i kolacją, jest podwieczorek. Może to być coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego. Na przykład pierniki pełnoziarniste, jogurtowe ciasteczka czy budyń, który dodatkowo rozgrzeje.
Kolacja
Kolacja, piąty posiłek w ciągu dnia, powinna być lekkostrawna. Zwróćmy uwagę na to, aby w mroźne dni częściej był to posiłek ciepły. Dietetycy polecają pieczoną rybę lub rozgrzewające zupy-kremy zabielane, np. mleczkiem kokosowym.
Nie zapomnijmy o przyprawach. Cynamon, imbir, kardamon, wanilia i goździki dodane do kawy albo potraw znakomicie rozgrzeją.
A poniżej przedstawiamy pięć najbardziej rozgrzewających pokarmów:
Autor: mar/jap / Źródło: TVN Meteo Active