Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie dla zdrowia i urody. Nie da się zachować promienistej i gładkiej skóry, jeśli nie dostarczymy jej wszystkich potrzebnych składników. Co jeść, żeby mieć piękną cerę?
Jak możemy zadbać o naszą skórę i poprawić jej wygląd? Ważny jest sposób odżywiania. Co warto jeść?
Witaminy
Witamina A jest silny antyoksydantem i opóźnia procesy starzenia się skóry. Jej źródłem są: ryby morskie, żółtka jaj, masło i oleje roślinne, szpinak, sałata, jarmuż, dynia, groszek zielony, szczaw i marchew.
Witamina E odpowiada za gojenie się ran, zmniejsza rogowacenie i ujędrnia skórę. Znajdziesz ją w: olejach roślinnych, jajkach, kaszy jęczmiennej i gryczanej, zbożach, orzechach, szparagach, kapuście czerwonej i włoskiej, jarmużu, groszku zielonym, brukselce, fasoli białej, płatkach owsianych, kiełkach zbóż i soi.
Witamina B2 umożliwia prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Ta witamina występuje w: wątróbce cielęcej, mleku, płatkach owsianych, całych ziarnach pszenicy, szpinaku, jajkach, marchwi, serze żółtym i makreli.
Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu i ma właściwości antyutleniające. Witaminę C zawierają: owoce cytrusowe, truskawki, maliny, rabarbar, agrest, porzeczki, bób, kalafior, cebula, ziemniaki, pomidory, kapusta, brokuły, brukselka.
Kwasy Omega 3
Kwasy tłuszczowe Omega 3 odpowiadają za dobre nawilżenie skóry i ograniczają negatywny wpływ toksyn. Ich źródłem są: tłuste ryby morskie, oleje roślinne (szczególnie olej lniany), orzechy, pestki dyni i migdały.
Autor: AP/rp / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock