Brokuły mają wyjątkowe właściwości. Działają przeciwzapalnie, korzystnie wpływają na wzrok i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Ale to nie wszystko.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Brokuł to inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa. Można go przygotować na wiele sposobów, a dzięki swoim wielu pozytywnym właściwościom uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.
Mają działanie przeciwzapalne
Zielone kalafiory działają przeciwzapalnie ze względu na zawartość sulforafanu. Ten związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, chroni przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne. Działa także przeciwnowotworowo.
Zapobiegają alergii
Brokuły to doskonałe warzywo dla alergików. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C odblokowują zatkane zatoki - częsty objaw alergii Naukowcy odkryli, że już 50 mg witaminy C zmniejsza objawy alergiczne. Warto zaznaczyć, że szklanka brokułów zawiera aż 80 mg tej cennej witaminy.
Brokuły zawierają również witaminę A, K oraz mnóstwo składników mineralnych (m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Ponadto pomagają wchłaniać witaminę D.
Zawierają dużą ilość białka (w 100 gramach warzyw jest około trzech gramów).
Mają dużo błonnika
Dzięki wysokiej zawartości błonnika brokuły są dobre dla osób będących na diecie. Dają poczucie pełności, przez co zapobiegają podjadaniu. Dodatkowo mają mało kalorii - w 100 gramach ugotowanych warzyw jest ich jedynie 35.
Są dobre dla oczu
Wszystko dzięki zawartych w nich związkach organicznych - luteinie i zeaksantynie, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku ze względu na ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Brokuły mają w sobie też witaminy B2 i C, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Poprawiają wygląd skóry
Różyczki brokułów to znakomity nutrikosmetyk (suplement diety poprawiający stan skóry). Zawierają całą masę antyoksydantów, witamin (głównie A i C) oraz beta karoten, którego mają więcej niż marchew. Niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do mutacji prowadzących do rozwoju raka oraz starzenia się skóry.
Zmniejszają ryzyko chorób serca
Brokuły działają ochronnie na serce poprzez pobudzanie produkcji białka o nazwie tioredoksyna. Zapobiega ona uszkodzeniu komórek mięśnia sercowego przez wolne rodniki tlenowe. Ponadto zawierają niski indeks glikemiczny. Dlatego są dobre dla cukrzyków.
Autor: zupi, AD/map / Źródło: x-news/STORYFUL, tvnmeteo.pl