Jednym z symboli lata są owoce - między innymi borówki amerykańskie. Żeby móc czuć jej smak podczas jesiennych i zimowych miesięcy, warto przygotować przetwory. Podpowiadamy jakie przetwory z borówki amerykańskiej możesz zrobić.
Borówki amerykańskie trafiły do Polski w latach 70. XX wieku.
Dżem z borówek jest świetnym dodatkiem do kanapek czy deserów.
Jeżeli nie chcesz gotować borówek, możesz je po prostu zamrozić, a później wykorzystać w koktajlu.
Borówki amerykańskie - co to za owoce?
Borówki amerykańskie pochodzą z Ameryki Północnej. Do Polski sprowadzone zostały w latach 70. XX wieku. Borówki rosną na dorastających do dwóch metrów wysokości krzewach.
Rośliny te można spożywać na surowo, ale oczywiście jest szereg pomysłów, co można zrobić z borówki amerykańskiej - na przykład mrożonki, koktajle, przetwory czy desery.
Co zrobić z borówek? Naleśniki z borówkami
Borówki amerykańskie mogą być świetnym dodatkiem do naleśników.
Potrzebujesz do ich przygotowania:
- półtorej szklanki mąki, - szklankę mleka, - szklankę wody, - dwa mniejsze jajka (lub jedno większe), - trzy łyżki oleju, - szczyptę soli, - 250 gramów borówek amerykańskich.
Przygotowanie naleśników z borówkami:
Ciasto na naleśniki przygotowujesz w prosty sposób. Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli umieszczasz w misce i miksujesz na gładką masę. Następnie smażysz na niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia przygotuj sobie borówki - umyj je, odsącz ręcznikiem i część rozgnieć na miazgę. Następnie włóż je do naleśników, zwiń je w rulon lub złóż w trójkąt. Na wierzchu możesz posypać naleśniki nierozgniecionymi borówkami, a dodatkowo możesz na nie wyłożyć na przykład śmietanę lub cukier puder.
Koktajl z mrożonych borówek
Mrożone borówki możesz natomiast wykorzystać w koktajlu. Wystarczy, że wrzucisz je do blendera razem z innymi owocami - mrożonymi truskawkami, świeżym bananem, odrobiną soku z cytryny i na przykład jogurtem. Po zblendowaniu będzie to orzeźwiający napój na ciepłe dni.
Przetwory z borówki amerykańskiej - dżem z borówki
Jakie przetwory można zrobić z borówki amerykańskiej? Najczęściej polecane jest przygotowanie dżemu z borówki amerykańskiej. Jego wykonanie jest proste, a potrawa świetnie zachowuje smak owoców przez długi czas.
Składniki dżemu z borówki amerykańskiej:
- kilogram borówek, - 250-300 gramów cukru (wszystko zależy od tego, jakiej słodyczy oczekujesz), - sok z cytryny (jednej lub dwóch łyżek).
Przygotowanie dżemu z borówki:
Zacznij od dokładnego wypłukania owoców. Wsyp borówki do garnka, zasyp je cukrem i polej sokiem z cytryny. Gotuj dotąd, aż dżem nieco zgęstnieje. W tym czasie wyparz dokładnie słoiki. Kiedy dżem zgęstnieje, przełóż go do słoików, dokładnie je zakręć i ustaw do góry dnem. W takiej pozycji mają zostać do czasu, aż całkowicie wystygną.
Przetwory z borówki amerykańskiej na zimę - przepisy
Kolejnym pomysłem na przetwory z borówki amerykańskiej jest sok, który dzięki pasteryzacji pozwoli ci zachować smak lata również zimą. Potrzebujesz jedynie kilograma borówek i 250 gramów cukru (jeżeli chcesz uzyskać słodszy sok, dodaj więcej cukru).
Przygotowanie soku z borówki amerykańskiej:
Zacznij od przebrania, dokładnego umycia, a następnie odsączenia nadmiaru wody z borówek. Następnie przełóż owoce do naczynia, zasyp je cukrem i odstaw do lodówki. Po kilkunastu godzinach przesyp owoce do garnka i podgotuj przez około pięć minut, żeby cukier się rozpuścił. Teraz wystarczy przełożyć borówki do słoików i porządnie je zakręcić. Kolejny krok to pasteryzacja - na dno garnka włóż ścierkę i przełóż też ścierkę pomiędzy słoikami. Następnie gotuj słoiki przez około 10-20 minut w garnku z wodą sięgającą do wysokości trzech czwartych słoików. Po tym czasie wyjmij je z wody i odstaw do góry dnem. Pamiętaj, żeby po przestygnięciu przechowywać słoiki w chłodniejszym i nie narażonym na promienie słoneczne miejscu.
Autor: aw / Źródło: "Uprawa borówki amerykańskiej"
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock