Chleb gości na naszych stołach od niepamiętnych czasów. Wydawać się by mogło, że znamy już wszystkie jego zastosowania. Zespół piekarzy z jednej z warszawskich piekarń udowodnił, że jest zupełnie inaczej, tworząc bezglutenowe pieczywo w kilku wersjach - z mnóstwem ziaren, odrobina ziaren lub zupełnie bez ziaren.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku. Był raczej zbliżony do podpłomyka, macy lub cienkiego podkładu pod pizzę ponieważ taki chleb łatwiej było łamać niż kroić. Stąd zapewne wziął się powszechnie znany w wielu kulturach i wspominany m.in. w Biblii zwyczaj obrzędowego łamania chlebem. Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dziś w kulturze śródziemnomorskiej, np. we Francji.
Bezglutenowa bomba zdrowia
I wydawać by się mogło, że z chlebem już nic więcej zrobić się nie da. Zespół warszawskiej piekarni udowadnia jednak, że możliwe są wszelkie wariacje. Tworzy u siebie pieczywo bezglutenowe - zdrową bombę, pełną witamin oraz cennych składników odżywczych.
Pieczywo tworzone przez pracującego w piekarni "Być może" piekarza Piotra charakteryzuje się sporą zawartością ziaren i wszystkie wykonane są z mąki gryczanej.
Pestki
Towarzysząca reporterowi TVN Meteo Active Marcinowi Pawłowskiemu Aneta Łańcuchowska, dietetyk prowadząca program "Pożegnanie z wagą", w jednym z bochenków wypatrzyła m.in. pestki dyni i siemię lniane.
- Siemię lniane to bardzo fajny dodatek do pieczywa, ponieważ to fantastyczne źródło kwasów omega 3, które wzmacnia serce i nawilża skórę - zauważyła. - Wszystkie nasiona zawarte w tych pieczywach to bardzo dobre źródło magnezu - dodała.
Błonnik
- Wszystkie te chlebki mają bardzo dużą zawartość błonnika - mówiła Aneta Łańcuchowska i przypomniała, że to składnik, który pęcznieje w żołądku, dając nam uczucie sytości. - Jestem przekonana, że po dwóch kromkach takiego pieczywa jesteśmy najedzeni na długo - przekonywała.
Mąka
Piekarz zaprezentował też chleb, w którym więcej niż w innych jest mąki ryżowej i kukurydzianej. - Przez te proporcje ten chlebek będzie zalecany osobom, które mają np. zgagę - mówiła Łańcuchowska.
Autor: stella/kka / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock