Amerykańska Agencja Żywności i Leków zaproponowała wprowadzenie zakazu używania sztucznych tzw. tłuszczów trans w przetworzonej żywności.
Agencja (FDA - Food and Drug Administration) uważa, że wyrugowanie tłuszczów trans z diety Amerykanów może zapobiec ok. 7 tys. zgonów rocznie, które powodują problemy z sercem. Powszechnie uważa się, że syntetyczne tłuszcze trans wpływają na poziom "złego" cholesterolu w organizmie, który z kolei wpływa na wzrost zachorowalności na choroby miażdżycowe.
Jeśli propozycja FDA spotka się z pozytywnym przyjęciem - teraz przez 60 dni można ją publicznie dyskutować - tłuszcze trans zostaną umieszczone w kategorii, w której ich użycie w produktach spożywczych będzie wymagało zgody władz. Zakaz nie będzie dotyczył naturalnie występujących tłuszczy trans.
Tłuszcze trans najczęściej występują w tzw. przekąskach jak krakersy, ciastka, mrożona pizza, czy śmietanki do kawy.
Autor: //mtom / Źródło: Reuters
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu