Jedli szpitalne posiłki. Szósta śmiertelna ofiara niebezpiecznej bakterii

Spożywali szpitalne posiłki. Szósta śmiertelna ofiara niebezpiecznej bakterii
Spożywali szpitalne posiłki. Szósta śmiertelna ofiara niebezpiecznej bakterii
Google Earth Pro
Szósta ofiara listeriozy zmarła w hrabstwie West Sussex w Wielkiej BrytaniiGoogle Earth Pro

Już sześć osób zmarło w Wielkiej Brytanii na listeriozę po zjedzeniu posiłku w szpitalu. Najnowszy śmiertelny przypadek choroby dotyczy jednego z dziewięciu pacjentów, u których wykryto niebezpieczną bakterię w ostatnich miesiącach - podała w czwartek brytyjska służba zdrowia.

Szósty śmiertelny przypadek listeriozy odnotowano w szpitalu w hrabstwie West Sussex na południu kraju. O poprzednich zgonach z powodu tej choroby w szpitalach informowano w czerwcu.

Bakterie listeriozy znajdowały się w kanapkach i sałatkach firmy Good Food Chain serwowanych w 43 szpitalach w całym kraju.

Po informacji o poprzednich zgonach spółka 5 czerwca wstrzymała produkcję. Obecnie wobec Good Food Chain toczy się postępowanie upadłościowe. Działalność wstrzymała również North Country Cooked Meats, która dostarczała mięso do posiłków tej firmy, gdy także w jej produktach wykryto bakterię listeria.

Dr Maggie Davies, przedstawicielka Western Sussex Hospitals NHS Foundation Trust - sieci zarządzającej szpitalem, którego pacjent zmarł - zapewniła, że gdy tylko pojawiła się informacja o możliwym wystąpieniu bakterii w posiłkach, szpital od razu pozbył się wszystkich produktów Good Food Chain.

Do pięciu poprzednich zgonów doszło w czterech innych szpitalach, między innymi w Manchesterze i Liverpoolu.

Rozmnaża się w temperaturze chłodni

Listerioza to rzadko spotykana choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności. Rzadko zapadają na nią zdrowe osoby dorosłe.

Choroba najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz "dań gotowych", niepoddanych przed spożyciem obróbce cieplnej. Wywołująca tę chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni.

Rozwój choroby trwa około 3 miesięcy u osób dorosłych, znacznie szybciej u dzieci i noworodków. U tych ostatnich listerioza ma ostrzejszy przebieg, wywołując niewydolność oddechową, a niekiedy nawet zapalenie opon mózgowych. U dorosłych zakażenie prowadzi do objawów podobnych do grypy, a dodatkowo wymiotów i biegunki. Największe zagrożenie listerioza stanowi dla kobiet w ciąży. Może być bezpośrednią przyczyną poronień.

Autor: tmw//plw / Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library/Public domain