"Zostałeś usunięty ze znajomych!". Nowa pułapka oszustów

Tech

Uwaga na wirus na FacebookuTVN24 BiS
wideo 2/5

Internetowi oszuści w ofensywie. Tym razem na ich celowniku znaleźli się użytkownicy Facebooka, którym oferuje się możliwość rzekomego sprawdzenia, kto usunął ich z grona znajomych. Kto się nabierze, może stracić 68 złotych.

Jak pisze specjalizujący się w cyberbezpieczeństwie serwis Niebezpiecznik, oszuści próbują wyłudzić pieniądze, wysyłając wiadomości na skrzynki mailowe. Są one wysyłane z różnych adresów mailowych, jednak co ważne, wszystkie są opisane jako "Facebook".

Jaka treść wiadomości

W każdym przypadku temat wiadomości brzmi tak samo: "Zostałeś usunięty ze znajomych!".

"Skąd możemy mieć całkowitą pewność, że ktoś nas naprawdę lubi? Udowodniono naukowo, że aż 16% naszych znajomych w rzeczywistości za nami nie przepada.
 Facebook posiada bardzo ciekawą opcje za pomocą której możesz sprawdzić kto usunął Cię z grona znajomych! Przekonaj się kto z Twoich znajomych jest fałszywy!" - możemy przeczytać w treści wiadomości oszustów, cytowanej przez Niebezpiecznik.

Portal jednocześnie zwraca uwagę, że podobna kampania miała miejsce już przed świętami, jednak wówczas w treści podany był niższy procent "znajomych, którzy ukrycie nas nie lubią".

Co się dzieje później? Chcąc sprawdzić, kto rzekomo usunął nas z grona facebookowych znajomych, zostajemy przekierowani na adres strony, która wyłudza e-mail ofiary. Następnie nakłania do podania numeru telefonu, aby - po przepisaniu PIN-u z SMS-a - zapisać ofiarę na serię płatnych wiadomości.

Strona nakłania do podania numeru telefonuNiebezpiecznik.pl

Opłata za SMS Premium może kosztować nasze portfele nawet 68 złotych - wskazuje serwis portal.

Facebook w rzeczywistości nie umożliwia sprawdzenia, kto usunął nas ze znajomych.

Przypomnijmy, że pod koniec listopada ubiegłego roku informowaliśmy o wirusie atakującym użytkowników Facebooka. Groźne oprogramowanie było rozsyłane przez rzekome zdjęcie wysłane przez znajomych, a jego otwarcie mogło skutkować zablokowaniem komputera.

Autor: mb//bgr / Źródło: Niebezpiecznik.pl, tvn24bis.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock