Warszawa rośnie w siłę jako kulturowa stolica Europy Wschodniej. Charly Wilder, dziennikarka "New York Times" opisuje 36 godzin w Warszawie. - Sklepy, galerie, bary, a w 2013 roku jedna z warszawskich restauracji otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin - zaczyna swoją opowieść.
Dziennikarka na początku proponuje podróż do Muzeum Historii Żydów Polskich, które znajduje się na 43 tys. metrach kwadratowych na terenie dawnego getta warszawskiego. - Od zeszłego października muzeum korzysta z multimediów, artefaktów, replik oraz interaktywnych urządzeń, które pozwalają zrozumieć historię Żydów polskich od średniowiecza, poprzez Holocaust aż po dzisiaj - zachęca.
W czasach PRL-u
Kolejnym ważnym punktem na mapie stolicy według dziennikarki jest jedna z restauracji, która znajduje się na Woli - Oberża pod Czerwonym Wieprzem. Przenosi do czasów PRL-u, w których bawiły się ówczesne elity. W tym miejscu nawet menu jest podzielone na dwie kategorie: dla proletariatu oraz dla burżuazji.
Tyrania moskiewska
Innym interesującym miejscem jest Bar Studio, znajdujący się w Pałacu Kultury i Nauki. Jak zauważa Charly Wilder, - pałac został zbudowany w 1955 roku, gdy stolica leżała jeszcze w gruzach, wielu uważało, że jest symbolem tyranii moskiewskiej. Z czasem budynek stał się prężnym ośrodkiem kulturalnym z muzeami, teatrami, a koncerty organizowały takie gwiazdy, jak The Rolling Stones. Dziennikarka zaprasza również do jednej z francuskich kawiarenek, znajdująca się na placu Zbawiciela. Można tam zjeść świeżo wypiekane pieczywo, tosty, napić się kawy oraz domowego wina i oczywiście posiedzieć w gronie osób, które niekiedy widujemy na okładkach pierwszych stron gazet.
Całodobowa knajpa
- Choć miasto nie posiada dzielnicy galerii, to niektóre z najciekawszych miejsc leżą w niewielkiej odległości od siebie. Lokal_30 do 2012 mieścił się w małym apartamencie, aby w 2013 przenieść się na Wilczą do znacznie większego miejsca. Obecnie znajduje się na 170 metrach kwadratowych - tłumaczy dziennikarka. Tuż obok znajdują się: Galeria Grafiki i Plakatu, Muzeum Nowoczesne oraz TR Warszawa. - Nieco dalej, na terenie Pragi, znajdziemy Muzeum Neonów w Soho Factory, które zajmuje się dokumentacją i ochroną polskich reklam świetlnych powstałych po II wojnie światowej - informuje dziennikarka. W tym samym miejscu znajdziemy całodobową restaurację z polskimi potrawami. Jak zaznacza Wilder, niektórych potraw mogą pozazdrościć sami Francuzi.
Budynek cenzury
Dalej dziennikarka prowadzi nas do dawnego budynku cenzury, który obecnie przekształcony został w nowoczesną przestrzeń, mieszczącą sklepy, bar i przestrzeń ekspozycyjną - wszystko na pięciu kondygnacjach. To wszystko znajdziemy na ul. Mysiej 3.
Pierwsza gwiazdka w Polsce
W 2012 przewodnik Michelin po raz pierwszy w Polsce wyróżnił restaurację i jako pierwszą oraz jako jedyną w historii nagrodził Atelier Amaro gwiazdką Michelin. - Szef kuchni prezentuje dania, które zrobione są na przykład z włoskiej kapusty, octu sosnowego, żubrówki serwowane z mlekiem szafranowym, grzybami smażonymi na maśle i z brzoskwiniową herbatą - zachęca Wilder. I dodaje, że nieodzownym punktem na stołecznej mapie powinny być kluby, których nie brakuje. Możemy udać się do lokalu przy placu Zbawiciela, w którym nie płaci się za wstęp lub na przykład wydać 20 zł za wstęp i bawić się z widokiem na całą Warszawę z dachu jednego z najwyższych wieżowców w Warszawie.
ło/sk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Janiszewski / Motion-Studio Cinematography & Photography (www.motion-studio.pl / www.skymovie.pl)