Przygotuj się na:

ZMIANY W KODEKSIE RUCHU

Szóstego grudnia wchodzą w życie nowe przepisy o tworzeniu drogowych korytarzy życia oraz jazdy na suwak.

1600 metrów kosmicznego graffiti

Warszawa

Ściana zachodnia MSNMateusz Szmelter/ tvnwarszawa.pl
wideo 2/4

Pawilon Muzeum Sztuki Nowoczesnej wreszcie przestał przypominać niedokończony supermarket nad Wisłą. 1600 metrów kwadratowych dotąd białych ścian, pokryło się kolorową kompozycją malarską Sławomira Pawszaka - zwycięzcy konkursu na projekt plastyczny fasady muzeum.

Muzeum nad Wisłą, czyli tymczasowy pawilon Muzeum Sztuki Nowoczesnej posadowiony jest przy Wybrzeżu Kościuszkowskim, w sąsiedztwie Centrum Nauki Kopernik i Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego. To projekt austriackiego architekta Adolfa Krischanitza, służący w latach 2008-2010 jako tymczasowa siedziba Kunsthalle w Berlinie.

Jak informują władze placówki, fasada Muzeum nad Wisłą, zgodnie z wolą architekta, pokryta została w całości kompozycją malarską. W 2016 roku odbył się otwarty konkurs na projekt plastyczny, którego zwycięzcą został Sławomir Pawszak.

Tradycja modernistycznych murali

Jury w uzasadnieniu werdyktu wskazało, że jego projekt "jest dziełem otwartym, powstałym z wiarą w ludzką kreatywność. (…) Praca przywodzi na myśl wielką tradycję modernistycznych murali, gdzie wśród złożonych licznych motywów widz aktywnie tworzy kolejne perspektywy odbioru". Wśród inspiracji dla projektu, artysta wymienia serial popularnonaukowy "Cosmos" z lat 80., a także "obrazy Kandinsky’ego, filmy SF, kompozycje przestrzenne Oskara Hansena czy kosmiczne pejzaże malowane sprejami przez ulicznych artystów".

Z przeniesieniem malarskiej kompozycji na ściany o łącznej powierzchni przeszło 1600 m kwadratowych zmierzył się zespół malarzy i malarek z Good Looking Studio z Warszawy.

Pawilon został użyczony Muzeum bezpłatnie przez wiedeńską fundację Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, założoną w 2002 roku przez Francescę von Habsburg. Fundacja zajmuje się upowszechnianiem eksperymentalnej sztuki i architektury.

Pomalowany pawilon MSN | Mateusz Szmelter/ tvnwarszawa.pl
Pomalowany pawilon MSN | Mateusz Szmelter/ tvnwarszawa.pl
Pomalowany pawilon MSN | Mateusz Szmelter/ tvnwarszawa.pl
Pomalowany pawilon MSN | Mateusz Szmelter/ tvnwarszawa.pl

skw/pm