Nie masz pomysłu, co zrobić na śniadanie? Wykorzystaj przepis Anety Łańcuchowskiej, dietetyk prowadzącej program "Pożegnanie z wagą".
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Aneta Łańcuchowska, dietetyk prowadząca program "Pożegnanie z wagą", pomysłów na zdrowe i lekkie, ale sycące posiłki ma mnóstwo. Na śniadanie nierzadko przygotowuje pastę, która w połączeniu z chlebem razowym jest znakomitą poranną propozycją.
Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: - wędzonego dorsza, - chudego białego sera, - szczypiorku, - kiszonych ogórków, - ajwaru (lekko pikantnej pasty z papryki i bakłażana z przyprawami) - chleba razowego.
Przygotowanie
Mięso z ryby oddziel i upewnij się, że nie ma w nim ości. Dodaj do miski biały ser i pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego. To dość cenny element pasty - kiszonki są bowiem naturalnym probiotykiem i źródłem witaminy B1, B2 i B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów.
Do masy dodaj ajwar, czyli lekko pikantną pastę przyrządzaną z pieczonej słodkiej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw (soli, pieprzu i chili). Bakłażan, będący jednym z głównych składników, jest bogatym źródłem potasu, wapnia, magnezu i błonnika. Do masy dodaj zawierający związki siarki, karoten, kwas foliowy i witaminy (C, B1 i B2) szczypiorek. PO wymieszaniu składników pasta jest gotowa. Świetnie komponuje się z chlebem razowym. Jeśli nie przepadasz za dorszem, możesz go z powodzeniem zastąpić wędzoną makrelą.
Smacznego!
Autor: stella/jap / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active