Olej kokosowy nie taki zdrowy - 19-06-2017
Czy olej kokosowy faktycznie jest taki zdrowy? Okazuje się, że nie do końca. czytaj dalej
Karin Michels, epidemiolog z Harvard T.H. Chan School of Public Health nazywa go "jedną z najgorszych rzeczy, jaką można zjeść" oraz "czystą trucizną". Michels argumentuje swoje obawy co do prozdrowotnych właściwości oleju kokosowego jego wysoką zawartością tłuszczów nasyconych.
Znane są one naukowcom z tego, że powodują wzrost cholesterolu LDL, zwanego też "złym cholesterolem". Jest on odpowiedzialny jest za wiele chorób układu krążenia. Olej kokosowy zawiera ponad 80 procent tego rodzaju tłuszczu. To dwa razy więcej niż w smalcu i o 60 procent więcej niż w wołowinie.
Podobnego zdania są także badacze z Brytyjskiej Fundacji Żywienia. "Olej kokosowy może być spożywany, jednak jego wysoka zawartość tłuszczów nasyconych powoduje, że można go stosować tylko w niewielkich ilościach, jako część zbilansowanej diety. Do tej pory nie ma jasnych naukowych dowodów na to, że jego spożywanie może mieć jakiekolwiek korzystny wpływ na nasze zdrowie" - napisano w raporcie.- Spekulowano, że tłuszcze nasycone znajdujące się w oleju kokosowym mogą być dla nas zdrowsze niż inne tłuszcze nasycone, ale jak na razie nie ma rzetelnych badań naukowych, które mogłyby to jednoznacznie stwierdzić - powiedziała Victoria Taylor, główna dietetyk z British Heart Foundation.
Czym go zastąpić? Najlepsze będą oleje roślinne takie jak oliwa czy olej słonecznikowy. Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu.
Źródło: The Guardian
Autor: dd/rp
Z przyczyn technicznych logowanie tymczasowo niedostępne.
Dziękujemy za wyrozumiałość
Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!
Polska jest pod wpływem wyżu Nicole znad Rumunii. Napływa do nas ciepłe powietrz...
Nastała astronomiczna wiosna. Jednak patrząc na piątkową pogodę, zimowa aura nie...
Komentarzy 2