Japońskie warzywa skażone

Aktualizacja:

W 11 typach warzyw pochodzących z prefektury Fukushima wykryto szkodliwe substancje spowodowane promieniowaniem informuje japońskiej ministerstwo zdrowia. Premier kraju zaapelował do mieszkańców, by w ogóle zrezygnowali z jedzenia liściastych warzyw. USA już wstrzymały import warzyw i mleka z czterech japońskich prefektur.

Wśród skażonych warzyw są m.in. różne rodzaje brokułów, szpinaku, kapusty i kalafiora. W popularnej liściastej "kukitatenie" skażenie było 160 razy wyższe od normy. Wykryto je też w mleku.

Bez pietruszki

Premier Japonii Naoto Kan zaapelował do rodaków o wstrzymanie się od jedzenia liściastych warzyw. Jednocześnie wstrzymano produkcję i przewóz mleka i pietruszki z prefektury Ibaraki.

Zareagowała już Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Wstrzymano import mleka oraz wszystkich owoców i warzyw z prefektur: Fukushima, Ibaraki, Tochigi i Gunma. Agencja dodaje, że japońska żywność stanowi 4 procent całej importowanej.

11 marca silne trzęsienie ziemi i towarzyszące mu tsunami odcięły dopływ energii do elektrowni Fukushima I, powodując wyłączenie systemów chłodzenia oraz niekontrolowany wzrost temperatury reaktorów i zasobników ze zużytym paliwem. W efekcie doszło do częściowego stopienia się elementów paliwowych, wybuchów wodoru i emisji radioaktywnej pary do otoczenia. Jest to największa katastrofa nuklearna od czasu wybuchu reaktora w Czarnobylu w 1986 roku.

Źródło: Reuters