165 dni na orbicie. Trzej astronauci wrócili na ziemię

Trzej członkowie stacji kosmicznej wrócili na ziemię
Trzej członkowie stacji kosmicznej wrócili na ziemię
Reuters
Maksim Surajew, Reid Wiseman i Alexander Gerst już na ZiemiReuters

Rosjanin Maksim Surajew, Amerykanin Reid Wiseman i Niemiec Alexander Gerst powrócili w poniedziałek z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) na Ziemię po 165 dniach na orbicie - poinformowało rosyjskie centrum kontroli lotu.

Lądownik statku Sojuz TMA-13M opadł na spadochronie w zaplanowanym rejonie koło miasta Arkałyk w Kazachstanie.

Astronauci przebywali na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej prawie sześć miesięcy.

- To był zaszczyt i przywilej spędzić tam 165 dni. Teraz nie mogę doczekać się, by wyruszyć do domu - powiedział Wiseman.

Kolejni astronauci ruszają w podróż

W końcu września na ISS polecieli Rosjanie - Jelena Sierowa i Aleksandr Samokutiajew - oraz Amerykanin Barry Wilmore, który przejął od Surajewa dowództwo stacji.

23 listopada na ISS ma polecieć kolejna trójka astronautów - Rosjanin Anton Szkaplerow, Amerykanin Terry Virts i Włoszka Samantha Cristoforetti.

Gastronomiczna rewolucja

Wraz z Włoszką w przestrzeni kosmicznej może dojść do prawdziwej gastronomicznej rewolucji. Samantha Cristoforetti przed rozpoczęciem swej misji uczestniczyła w przygotowaniu menu dla niej i dla jej kolegów z ISS.

Doprowadziła do tego, że z orbitalnego jadłospisu wyrzucono nasyconą chemikaliami żywność. Zastąpiono ją m.in. daniami kuchni śródziemnomorskiej o najwyższej jakości i z certyfikatami ruchu Slow Food, krzewiącego zdrową, lokalną żywność.

We współpracy z laboratorium w Turynie i tamtejszym szefem kuchni Astro-Samantha, jak jest nazywana we Włoszech, opracowała dania z dodatkiem ważnych dla diety w tak nadzwyczajnych warunkach warzyw strączkowych: znakomitej fasoli z Piemontu i soczewicy z Sycylii, a także bobu z Emilii-Romanii. Wybrano je przede wszystkim z powodu ich wartości odżywczych. W menu znajdzie się risotto, komosa ryżowa, znakomite przyprawy i desery. Wszystko zapakowane w specjalnych hermetycznych torebkach.

Na orbicie nie zabraknie też najlepszej włoskiej kawy. Dla astronautów skonstruowano specjalny ekspres do jej parzenia w warunkach nieważkości.

Autor: nsz/kka,rzw / Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: nasa.gov