Najnowszą edycję Smaków Miasta Krystian zainaugurował wraz szefem kuchni Restauracji Blue Tower, która znajduje się przy ul. Chmielnej 85/87. Na stole królowały składniki, bez których jesienna kuchnia byłaby niepełna. Marynowana dynia, farsz ze świeżych grzybów i karmelizowane śliwki to tylko zapowiedź kulinarnej uczty.
Carpaccio z marynowanej dyni podane z blanszowanym szpinakiem, prażonymi orzechami i sosem borowikowym
Składniki:
Borowiki Śmietana 30% Masło Ocet winny Cebula Czosnek Świeży szpinak Dynia Papryczka chilli Orzechy włoskie i laskowe Płatki migdałów Ziarna słonecznika Liść laurowy Gorczyca Ziele angielskie Tymianek świeży
Marynata do dyni: Do niewielkiej ilości wody w garnku wrzuć liść laurowy, trochę gorczycy, ziele angielskie, świeży czarny pieprz, przekrojoną na pół papryczkę pozbawioną ziaren, rozgnieciony ząbek czosnku i 1 pokrojonej drobno cebuli. Do gotującej się marynaty wrzuć cienkie plasterki wcześniej pokrojonej dyni. Całość powinna gotować się około 2-3 minut. Na koniec marynowania należy dodać do całości odrobinę octu. Marynatę wystudzić. Dynia powinna poleżeć w marynacie kilka dni.
W międzyczasie, na suchej patelni, można prażyć orzechy oraz płatki migdałów. Na lekko sprażone orzechy wrzuć garść świeżego szpinaku, tak, żeby szpinak zmienił swoją sprężystość. Do smaku można dodać szczyptę soli i pieprzu.
Sos borowikowy: Do rondelka wrzuć około 3 łyżek masła. Na rozgrzane masło wrzuć pokrojoną drobno w kostkę cebulę, tak, aby się zeszkliła oraz drobno pokrojony 1 ząbek czosnku, borowiki pokrojone w kostkę (jeśli grzyby są małe, można je pozostawić w całości). Do wszystkiego dodaj śmietanę 30%. Całość powinna dusić się do momentu zredukowania się nadmiaru płynu. Na koniec można dodać kilka listków świeżego tymianku.
Podając danie na talerz wyłóż plasterki dyni z marynaty, polej ją sosem borowikowym, a obok ułóż szpinak z orzechami.
Kapustki nadziewane grzybami serwowane na ziemniaczanych plackach z pomidorową salsą
Składniki:
Liście kapusty włoskiej Grzyby (rydze, borowiki, kurki i podgrzybki) Czosnek Różne rodzaje pomidorów Czerwona cebula Oliwa z oliwek Rukola
Farsz do kapustek: Na rozgrzanym maśle usmaż drobno pokrojoną cebulę, aby się zeszkliła. Na cebulę wrzuć różne rodzaje wcześniej pokrojonych grzybów. Wszystko przypraw pieprzem, a na koniec wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku.
Przygotowanie salsy: We wrzątku sparz różne rodzaje pomidorów, a potem zahartuj je w zimnej wodzie z lodem. Obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich posiekaną drobno czerwoną cebulę, a do smaku sól i pieprz i oliwę z oliwek. Wymieszaj całość z pokrojoną garścią rukoli.
Sparz liście kapusty włoskiej i każdy z liści przetnij na pół. Wypełnij liście farszem, zawiń i jeszcze na chwile przełóż na rozgrzaną patelnię.
Kapustki podawaj na plackach ziemniaczanych z wyłożoną obok salsą.
Karmelizowane jesienne owoce podane na kruchym cieście z syropem z czarnego bzu
Składniki:
Różne rodzaje jabłek Śliwki Gruszki Aronie Masło Miód
Na rozgrzane na patelni masło wrzuć pokrojone w cząstki owoce. Kiedy zaczną puszczać sok dodaj łyżkę miodu. Tak przygotowane owoce wyłóż na ciastko przygotowane wcześniej z kruchego ciasta. Wyłożone owoce przykryj również ciastkiem z kruchego ciastka i posyp cukrem pudrem. Wszystko polej sosem waniliowym lub sosem z czarnego bzu.
Źródło zdjęcia głównego: | onet.pl, Radio Zet