Jedzenie, choć nie zawsze zdrowe, jest jedną z naszych największych pokus. Niektórzy dla chwili kulinarnej rozkoszy są gotowi zaryzykować nawet zdrowie. Jeżeli w imię nowych doświadczeń jesteś gotów zmierzyć się z ryzykiem, oddaj życie w ręce kucharza i spróbuj toksycznej ryby fugu, żywych ośmiorniczek, małpiego mózgu lub... hot doga - jeśli tylko masz odwagę.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Jedzenie sprawia nam wiele przyjemności, ale może być również zabójcze. I nie chodzi o udławienie się oliwką, ale o toksyny, które znajdują się w niektórych posiłkach. Poniżej znajdziecie 20 najniebezpieczniejszych produktów spożywczych świata.
1. Ryba Fugu
Ryba Fugu, czy inaczej zwana rozdymka tygrysia, jest bardzo ceniona w kuchni japońskiej. Spożycie nieumiejętnie przyrządzonej ryby może skończyć się śmiercią. W zwierzęciu znajduje się bardzo duża dawka tetrodotoksyny, która u ludzi wywołuje postępujący paraliż mięśni. Człowiek po spożyciu, przez większość czasu jest przytomny, jednak nie może się ruszyć ani mówić. Z czasem zanikają podstawowe funkcje życiowe, takie jak oddychanie. Jedynym sposobem ocalenia życia jest jego sztuczne podtrzymywanie, do momentu aż trucizna zostanie wypłukana z organizmu.
Fugu mogą przyrządzać jedynie kucharze, którzy posiadają specjalny certyfikat. Najbardziej trującymi częściami ryby są organy płciowe oraz wątroba. Przy przyrządzaniu należy wyjątkowo uważać przy usuwaniu tych części ciała ryby.
2. Buczek południowoafrykański
Olbrzymi płaz, podobny do ropuchy, jest spożywany w całej Namibii podczas narodowych świąt. Buczek podawany jest tylko w określonych porach roku. Jedzone są młode żaby, które jeszcze nie zaczęły wytwarzać toksyny powodującej u człowieka niewydolność nerek.
3. Bligia pospolita
Owoc spożywany na Jamajce może również być niebezpieczny dla zdrowia. Bligię można jeść tylko wtedy, gdy jest w pełni dojrzała. Jak rozpoznać, że owoc jest zdatny do spożycia? Biglia w naturalny sposób ujawnia swoje czarne nasiona, które przed zjedzeniem należy usunąć. To w nich zawarta jest trucizna hipoglicyna, która powoduje Jamajską Chorobę Wymiotną. Prowadzi ona do hipoglikemii, czyli gwałtownego spadku poziomu cukru, który w niektórych przypadkach może skończyć się śmiercią.
4. Sannakji
Ten koreański przysmak również może okazać się niebezpieczny. Małe ośmiorniczki, jeszcze żywe, krojone są na kawałki i natychmiast serwowane. Taki posiłek spożywa się w momencie, kiedy targają nim konwulsje pośmiertne. Niestety, nadal ruszające się macki mogą spowodować uduszenie.
5. Anadara granosa
Małże, które można znaleźć w wodach Morza Chińskiego, w przeciwieństwie do innych odmian, żyją w środowisku o niskiej zawartości tlenu. Aby przeżyć, muszą pobierać w ramach pokarmu więcej wirusów i bakterii powodujących choroby takiej jak zapalenie wątroby typu A i E, tyfus i czerwonka.
6. Hakarl
Islandzkie danie narodowe z wysuszonego mięsa rekina grenlandzkiego może również okazać się niebezpieczne. Ciało ryby suszy się przez okres do sześciu miesięcy. Jednakże, ten gatunek rekina nie posiada układu moczowego, co oznacza, że substancje toksyczne filtrowane są przez skórę i mięśnie ryby. Jeśli takie danie zostanie źle przyrządzone, to do naszego organizmu mogą dostać się niebezpieczne substancje.
7. Casu marzu
Jest to sardyński ser żółty produkowany z owczego mleka. Powstaje podczas procesu fermentacji, w którym istotną rolą odgrywają jaja nieokreślonych robaków. Gdy wykluje się larwa, a człowiek to spożyje, może dojść do perforacji ścian jelit.
8. Meduza Nomura
Ogromne meduzy, które osiągają nawet dwa metry średnicy, stały się przysmakiem Japończyków. Posiadają toksyczne części ciała, ale umiejętnie usunięte przez kucharza, nie stanowią zagrożenia dla człowieka.
9. Fesikh
Jadana na Festiwalu Wiosny w egipskim mieście Sharm el-Nessim ryba to lokalna tradycja. Danie przyrządzane jest z ryby cefal. Aby bezpiecznie najeść się tym przysmakiem, mięso tego zwierzęcia musi być suszone na słońcu i przechowywane w soli przez jeden rok.
10. Maniok
Rosnący w Afryce i w Ameryce Południowej maniok, z którego często powstają soki, ciasta i chipsy nie są tak do końca bezpieczne dla naszego zdrowia. W liściach i korzeniach znajduje się cyjanek. Jeśli kucharz nieodpowiednio przygotuje te części rośliny, to spożycie może skończyć się śmiercią.
11. Małpi mózg
Taki przysmak można skosztować w Azji. Mózg je się usmażony, ugotowany lub pieczony. Taki posiłek może się jednak skończyć choroba Creutzfeldta-Jakoba - nieuleczalnym i śmiertelnym zaburzeniem neurologicznym. Innymi słowy, jedząc małpi mózg, ryzykujesz kondycją własnego.
12. Pangium edule
Nasiona drzewa Pangium edule są trujące dla ludzi, ponieważ zawierają cyjanowodór. Aby bezpiecznie zjeść taki przysmak, należy wcześniej je namoczyć i ugotować bez skorupy lub ugotowane pozostawić na miesiąc do fermentacji w liściach bananowca i w popiele.
13. Dziki bez
Jagody tej rośliny są bezpieczne do jedzenia, gdy są dojrzałe i odpowiednio ugotowane. Zjedzenie niedojrzałego lub niedogotowanego owocu może doprowadzić do biegunki, a w skrajnych przypadkach do drgawek.
14. Surowe orzechy nerkowca
W surowych orzechach nerkowca znajduje się śmiertelnie niebezpieczna substancja: urushiol. Trucizna znajduje się również między innymi w trującym bluszczu. Wysoka dawka substancji może być śmiertelna.
15. Fasola czerwona
W czerwonej fasoli można znaleźć truciznę - phytoheamagglutinin. Aby zjedzenie tego popularnego warzywa było bezpieczne, wcześniej należy je gotować przez minimum dziesięć minut. Jeśli będziemy je gotować krócej lub potrzymamy je w wodzie o niższej temperaturze, ich spożycie może być groźne dla naszego zdrowia.
16. Liście rabarbaru
Liście rabarbaru zawierają kwas szczawiowy, który może w nerkach odłożyć się w postaci kryształów szczawianu wapnia. Objawy zatrucia rabarbarem to trudności w oddychaniu, nudności, biegunka, ból oczu, pieczenie w jamie ustnej i w gardle oraz krwiomocz. Niestety, takie zatrucie może skończyć się śmiercią.
17. Morela
Owoce moreli są zdrowe, ale ich pestki zjedzone w dużych ilościach mogą być śmiertelne. Trujące są glikozydy cyjanogenne, które nasz organizm zamienia na cyjanek wodoru. W Turcji odnotowano przypadki śmierci po zjedzeniu pestek tego owocu.
18. Owoc durianu
Ten śmierdzący owoc pełen jest toksycznych nasion. W nieugotowanym durianie znaleźć można cyklopropen. Poza tym śmiertelne bywa połączenie z alkoholem, które sprawia, że organizm gorzej rozkłada toksyczne produkty uboczne picia alkoholu.
19. Hot dog
Uwielbiane przez wiele osób hot dogi są również statystycznie niebezpieczne dla zdrowia. Według Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej, te przekąski są odpowiedzialne za 17 proc. zgonów z powodu zadławienia u dzieci poniżej 10 roku życia.
20. Star fruit, czyli oskomian pospolity
100 mililitrów soku z tego owocu może być trujące dla osób z uszkodzonymi nerkami. W oskomianie pospolitym zawarta jest neurotoksyna, która negatywnie wpływa na układ nerwowy u osób z chorobami nerek.
Autor: mab,ab / Źródło: IFL Science
Źródło zdjęcia głównego: Wikipedia Commons (CC BY SA 3.0)