Informacje
  • Niedźwiedzie polarne zmieniają swoją dietę.
    Z powodu zmian klimatu

    08-04-2021 12:18 Są narażone na wyginięcie
    Niedźwiedzie polarne Foto: Shutterstock | Video: Shuttestock

    Zmiany klimatu odciskają swoje piętno na życiu niedźwiedzi polarnych (Ursus maritimus). Z powodu kurczącego się lodu, zwierzęta mają problem, by dotrzeć do swoich podstawowych źródeł pokarmu. Chociaż próbują znaleźć zamiennik w postaci jaj ptactwa wodnego, istnieje ryzyko, że nie będą mogły przystosować się do zmiany w diecie.

    Niedźwiedzie polarne, których zwyczaje zakłócane są przez zmiany klimatyczne, przy niedostatku fok zaczynają wyjadać jaja z gniazd ptaków wodnych z rodziny kaczkowatych, ale nie radzą sobie zbyt dobrze z tym nowym sposobem odżywiania - wynika z opublikowanych w środę badań kanadyjskich naukowców.

    Zmiany klimatu, których tempo postępowania najlepiej widać w Arktyce, są przyczyną poważnego zagrożenia dla niedźwiedzi polarnych.

    W ostatnich latach świat obiegły zdjęcia tych zwierząt uwięzionych na małych kawałkach kry czy grzebiących w śmieciach na Dalekiej Północy. Coraz częściej zapuszczają się w zamieszkane przez ludzi tereny, by znaleźć pożywienie. Stale kurcząca się powierzchnia lodu ma bowiem bezpośredni wpływ na dietę tych zwierząt, ograniczając możliwości polowania na foki - ich ulubioną zdobycz.

    Śledzili je z powietrza

    W celu zbadania konkretnych zmian spowodowanych przez te modyfikacje w zwyczajach łowieckich niedźwiedzi, kanadyjscy naukowcy śledzili za pomocą dronów około 20 zwierząt na terytorium autonomicznym Nunavut w Kanadzie.

    Wyniki ich obserwacji, opublikowane w czasopiśmie naukowym "Royal Society Open Science", pokazują, że drapieżniki te penetrują gniazda edredonów, dużych ptaków wodnych z rodziny kaczkowatych, w celu pożarcia jaj. W ciągu 11 dni, gdy liczba jaj malała, niedźwiedzie wracały do wcześniej opróżnionych gniazd w nadziei na znalezienie pożywienia. Zwierzęta nie powiązały też obecności kaczek z możliwością znalezienia jaj.

    "To pokazuje, że gdy gatunek może być w stanie włączyć "niepreferowane" produkty do swojej diety, w sytuacji gdy jego podstawowe pożywienie staje się trudniejsze do znalezienia, może nie być w stanie zrobić tego skutecznie" - piszą autorzy raportu. I choć niedźwiedzie polarne otrzymują z jaj sporo kalorii, dieta ta nie jest w stanie zapewnić im trwałego źródła pożywienia.

    Mogą wyginąć

    Ursus maritimus, a więc niedźwiedź polarny, został sklasyfikowany jako gatunek narażony na wyginięcie. Liczebność dzikiej populacji niedźwiedzi polarnych szacuje się na 25 tysięcy osobników, rozsianych po Alasce, Kanadzie, Grenlandii, Norwegii i Rosji.

    W badaniu opublikowanym w lipcu 2020 roku na łamach "Nature Climate Change" oszacowano, że mogą one wyginąć z powodu braku pożywienia do końca XXI wieku. A całkiem niedawno, badanie w "Global Change Biology", oparte na analizie zużycia zębów na czaszkach niedźwiedzi polarnych w muzeach historii naturalnej, wskazało, że ich dieta (głównie tłuszcz i mięso fok) sięga wieków i naraża je na ryzyko, że nie będą w stanie się przystosować.

    Możliwym kierunkiem ewolucji tego gatunku byłoby krzyżowanie z niedźwiedziami Grizzly, ponieważ, jak twierdzą badacze, odnotowano już kilka przypadków rozmnażania się tych dwóch rodzin niedźwiedzi.

Podziel się:

Prognoza pogody na Facebooku:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!

Blogi

Tomasz Wasilewski

alt

Przed nami kilka cieplejszych dni, ale zimno jeszcze na chwilę wróci....

Wojciech Raczyński

alt

Polska jest pod wpływem wyżu Nicole znad Rumunii. Napływa do nas ciepłe powietrz...

Arleta Unton-Pyziołek

alt

Nastała astronomiczna wiosna. Jednak patrząc na piątkową pogodę, zimowa aura nie...