W lodówce czy poza nią? Gdzie przechowywać owoce i warzywa - 14-10-2016
Kupując warzywa i owoce, zastanawiasz się, czy musisz chować je do lodówki? Są takie, którym niska temperatura nie służy, bo tracą cenne witaminy. czytaj dalej
Żółte i pomarańczowe warzywa bogate są w beta karoten i witaminę C. Mają korzystny wpływ na urodę, wzmacniają odporność i oczy, a także zwalczają wolne rodniki.
W warzywach czerwonych znajdują się przeciwutleniacze, likopen i potas. Poprawiają kondycję serca i układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu oraz odmładzają organizm.
Jarzyny w kolorze fioletowym zawierają antocyjany, czyli silne antyoksydanty. Wspomagają działanie układu trawiennego i moczowego.
Warzywa o białym kolorze kryją w sobie allicyny, które są naturalnymi antybiotykami. Wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo.
Źródło: x-news
Autor: AP/map
Z przyczyn technicznych logowanie tymczasowo niedostępne.
Dziękujemy za wyrozumiałość
Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!
Po weekendowym załamaniu pogody i ochłodzeniu czeka nas ocieplenie. Sprawdź prog...
Wisi nad nami widmo suszy, gdyż prognozy na najbliższe pół roku są niepokojące. ...
Komentarzy 0