Rak i dieta. Czego nie jeść, aby nie wywołać wilka z lasu? - 03-06-2015
Dietetyk Dominika Adamczyk była gościem "Studia Active". Wyjaśniała, jak należy się odżywiać, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwór. czytaj dalej
Dieta śródziemnomorska wspomaga serce i umysł
Meal Makeover Moms, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Według badań opublikowanych przez czasopismo Open Access, stosowanie diety śródziemnomorskiej może wspomóc pracę serca i umysłu. Badania wykazały, że zmniejsza ona również ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i poprawia nasze funkcje poznawcze.
Głównymi składnikami diety są produkty pochodzenia roślinnego, takie jak zielone warzywa, świeże owoce i warzywa, zboża, ziarna, nasiona, orzechy i rośliny strączkowe. Wbrew wszelkim mitom, produkty te, jadane we właściwych ilościach, bez tłustych dodatków, nie tuczą, a łączenie produktów zbożowych z warzywami sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo- zasadowej. Głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek. Dieta nie obfituje w produkty mleczne i czerwone mięso. Nabiał króluje w postaci jogurtu, mięso jest zaś jedynie dodatkiem do dania głównego.
Główny autor badań Roy Hardman z Uniwersytetu Swinburne w Melbourne (Australia) po przestudiowaniu wszystkich publikacji na temat diety śródziemnomorskiej od 2000 do 2015 roku doszedł do niepodważalnego wniosku, że stosowanie diety przynosi pozytywne efekty, na całym świecie, również dla osób nie zamieszkujących basenu Morza Śródziemnego.
Stosowanie diety poprawia pamięć i koncentrację. Stanowi również ochronę przed chorobą niedokrwienną serca i nowotworami. Jest bogata w witaminy i minerały, brak w niej nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za powstawanie miażdżycy. Tak chętnie spożywane w Polsce jajka, które są głównym sprawcą wysokiego cholesterolu, w tym jadłospisie występują sporadycznie. Dieta pomaga utrzymać odpowiednią wagę, gdyż spożywanie tłuszczy roślinnych zmniejsza potencjalną otyłość.
Przyjęcie takiego sposobu odżywiania poprawiło wyniki w każdej grupie wiekowej, zarówno u osób młodych, jak i starszych. Naukowcy podkreślają zatem jak ważne są badania w tej dziedzinie w ciągu najbliższych 20- 30 lat. Wzór diety śródziemnomorskiej mógłby być głównym narzędziem do utrzymania jakości życia, zmniejszenia obciążeń społecznych i gospodarczych w starzejącym się społeczeństwie.
Naukowcy przekonują do przyjęcia takiego sposobu odżywiania w każdym wieku. Nie tylko uchroni nas przed demencją, ale jest także wyjątkowo łatwa, mało wymagająca i restrykcyjna, a naprawdę smaczna.
Źródło: news-medical.net
Autor: agr/rp
Z przyczyn technicznych logowanie tymczasowo niedostępne.
Dziękujemy za wyrozumiałość
Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl!
Polska jest pod wpływem wyżu Nicole znad Rumunii. Napływa do nas ciepłe powietrz...
Nastała astronomiczna wiosna. Jednak patrząc na piątkową pogodę, zimowa aura nie...
Komentarzy 0