Głóg to jedna z najpospolitszych roślin, jakie w Polsce można spotkać. Obecnie zaczyna się cieszyć coraz większą popularnością. Nie ma chyba sklepu ogrodniczego, który nie miałby w swojej ofercie jego różnych odmian. Cóż takiego kryje się w na pozór zwyczajnym głogu?
● Głóg to pospolite, cierniste drzewo lub krzew kwitnący na biało, rzadziej na różowo. ● Owoce głogu są zazwyczaj koloru czerwonego i są jadalne – można z nich przygotowywać sok, konfiturę lub nalewkę. ● Głóg jest rośliną mało wymagającą i prostą w uprawie. ● Z głogu robi się nie tylko przetwory, ale i suplementy diety, a także używa się go w ziołolecznictwie.
Jak wygląda głóg?
Głóg to cierniste wysokie drzewo lub krzew, które należy do rodziny różowatych. Rośnie zazwyczaj dziko na skraju lasów, na polnych drogach, skarpach. W maju obsypuje się tysiącami drobnych białych kwiatuszków zebranych w baldachy, a gałęzie uginają się pod ich ciężarem. Przypomina wtedy suknię panny młodej. Kwiaty mogą też być różowe lub czerwone.
Głóg jest atrakcyjny nie tylko wiosną, w czasie kwitnienia, lecz również pod koniec lata i jesienią, gdy pojawiają się ciemnoczerwone owalne owoce, które są jadalne. Przypominają owoce dzikiej róży. Z uwagi na swą łatwość w uprawie, głóg coraz częściej pojawia się w parkach miejskich oraz nowoczesnych minimalistycznych ogrodach przydomowych. Jako krzew nadaje się do formowania żywopłotów.
Jak uprawiać głóg?
Głóg to roślina mało wymagająca. Lubi stanowisko słoneczne, choć toleruje lekkie zacienienie. Najlepiej rośnie w ziemi piaszczysto-gliniastej, żyznej, ale w ubogiej też sobie dobrze radzi. Dorosła roślina ma bardzo głębokie korzenie, dlatego jest odporna na suszę. Zaszkodzić jej może kwaśne i podmokłe podłoże.
Jakie są właściwości lecznicze głogu?
Zakres prozdrowotnego działania tej rośliny jest bardzo szeroki. Charakteryzuje się takimi właściwościami, jak: - wzmacnianie odporność organizmu, - pozytywny wpływ na układ krążenia – obniżanie ciśnienie krwi, - obniżanie poziomu cholesterolu, - wsparcie leczenia astmy, - działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.
Głogu używa się też w profilaktyce i leczeniu dolegliwości jelit.
Nie zaleca się stosowania głogu kobietom w ciąży, kobietom karmiącym piersią oraz osobom cierpiącym na niewydolność serca. Przed rozpoczęciem kuracji głogowej należy się skonsultować ze swoim lekarzem.
Co można zrobić z głogu?
W celach profilaktycznych i leczniczych wykorzystywany jest wyciąg z kwiatów głogu oraz jego owoce. W ziołolecznictwie ludowym stosuje się napary z suszonych liści i kwiatów, a z owoców robi się soki, konfitury, dżemy i nalewki. Można z niego zrobić również cukierki lub galaretki.
W aptece, jako suplement diety, głóg jest dostępny postaci kapsułek, wyciągów i cukierków.
Jak w prosty sposób zrobić przetwory z głogu?
Najprostszym przetworem z głogu jest konfitura. Nie trzeba go wtedy odpestkowywać. Wystarczy gotować owoce głogu w niewielkiej ilości wody, poczekać aż zmiękną, dodać cukier i sok z cytryny. Gorącą konfiturę należy przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Konfitura przyda się do zimowych herbat, dekorowania ciast i tortów.
Jak zrobić sok z głogu?
Z owoców głogu łatwo zrobić sok lub nalewkę. Owoce trzeba przesypać do dużego słoika, dodać cukier i zostawić pod przykryciem. Sok, który pojawi się za kilka dni, należy zlać. Owoce przełożyć na ściereczkę, by wycisnąć z nich resztkę soku. Tak powstały sok można już przelać do butelek. W celu uzyskania nalewki z głogu, wystarczy dodać do soku spirytusu. Owoce głogu na nalewkę czy sok zbiera się jesienią, pod koniec września i w październiku. Muszą być już dojrzałe i odpowiednio wybarwione.
Dla zdrowia i wzmocnienia odporności można spożywać głóg na surowo – po usunięciu pestek należy zmiksować owoce, dodać miodu i od razu wypić. Aby usunąć pestki z owoców, wystarczy je rozciąć i palcami usunąć nasiona. Resztę soku można przechować w lodówce, jednak nie za długo, by nie sfermentował.
ZOBACZ TEŻ >> Borówka amerykańska - pomysły na przetwory
Źródło: TVNmeteo
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock