Nowozelandzcy genetycy stworzyli krow臋, kt贸rej mleko jest wolne od alergen贸w. Zdaniem naukowc贸w mo偶e to by膰 pierwszy krok do masowej produkcji 偶ywno艣ci dla alergik贸w.
Naukowcom z Nowej Zelandii uda艂o si臋 stworzy膰 wyj膮tkow膮 krow臋. Nie jest to zwyczajne zwierz臋, lecz takie kt贸rej mleko mog膮 pi膰 wszyscy, nawet alergicy.
To dobra wiadomo艣膰 dla setek tysi臋cy os贸b, kt贸re nie mog膮 pi膰 mleka krowiego ani je艣膰 produkt贸w powsta艂ych z niego. W krajach rozwini臋tych ok. 3 procent dzieci jest uczulonych na tradycyjne mleko krowie.
Genetyczne modyfikacje
Mleko jest praktycznie wolne od beta-laktoglubiny. Ilo艣膰 tego alergizuj膮cego bia艂ka w mleku krowim uda艂o si臋 zmniejszy膰 o 96 procent.
Naukowcy twierdz膮, 偶e genetycznie modyfikowana 偶ywno艣膰, je艣li jest wykonana poprawnie, mo偶e przynosi膰 ogromne korzy艣ci konsumentom, gdy偶 otrzymaj膮 oni lepsze i zdrowsze produkty, kt贸re przy tym b臋d膮 konkurencyjne cenowo. Naukowcy przypominaj膮, 偶e ju偶 teraz mo偶na wyprodukowa膰 mleko dla alergik贸w, jego produkcja jest jednak bardzo droga.
Autor: adsz/rs / 殴r贸d艂o: Reuters TV