Będą niealergiczne orzeszki?

Aktualizacja:
 
Czy klasyczne orzeszki nie będą już tak groźne dla alergików?Wikipedia

Zespół amerykańskich naukowców zdołał tak zmodyfikować klasyczne orzeszki ziemne, że udało się otrzymać okazy o zdecydowanie mniejszej alergiczności. Naukowcy mają nadzieję, że niealergiczne orzeszki będą dostępne w sprzedaży dla wszystkich za dwa do pięciu lat. Wyniki ich badań przedstawiono we wtorek na konferencji w Londynie.

Uczulenie na orzeszki ziemne jest powszechną formą alergii. Zazwyczaj jest to łagodna reakcja, polegająca w najgorszym wypadku na swędzeniu skóry, kichaniu, dusznościach i puchnięciu osoby, która spożyje za dużo orzeszków.

W skrajnych przypadkach, u osób bardzo uczulonych, zjedzenie nawet małych ilości może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który zagraża życiu. Między innymi dlatego na wielu produktach znajdują się ostrzeżenia o możliwości zawierania "śladowych ilości orzechów".

Zbliża się marzenie alergików

Modyfikacje orzeszków zostały przeprowadzone na drodze konwencjonalnego krzyżowania, a nie przy użyciu modyfikacji genetycznych. Badania są prowadzone przy wsparciu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa.

Wychodowane niealergiczne okazy są na razie we wczesnym stadium rozwoju i potrzeba jeszcze wielu testów, aby móc wypuścić je na rynek. Pozostaje pytanie, czy zmodyfikowane orzeszki będą w stanie przekazać swoją cechę niskiej alergiczności "swojemu potomstwu".

Lecznicze orzeszki?

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Cambridge wykazały, że dzieci uczulone na zwykłe orzeszki, karmione przez dłuższy czas stałą dawką tych zmodyfikowanych, mogą zupełnie wyzbyć się swojej alergii.

mk/iga

Źródło: BBC News

Źródło zdjęcia głównego: Wikipedia