Francuski Związek Enologów zaapelował do prezydenta Emmanuela Macrona i premiera Jeana Castexa o jak najszybsze zaszczepienie degustatorów wina przeciwko COVID-19 - powiedział agencji Reuters szef organizacji Didier Fages.
Badanie przeprowadzone przez Związek Enologów wśród ponad 2600 specjalistów wykazało, że wśród osób, które przeszły chorobę COVID-19, ponad jedna trzecia stwierdziła, że wpłynęła ona na ich zdolność do wykonywania pracy. Niektórzy przygotowujący się do zawodu zrezygnowali nawet z kursów po zarażeniu się wirusem - podaje organizacja.
"To było jak wpadnięcie do czarnej dziury"
Jedna z francuskich enolożek, Sophie Pallas podobnie jak wielu zarażonych koronawirusem, straciła zmysł smaku i węchu. W rozmowie z agencją Reuters specjalistka przyznała, że nuty ananasa były trudniejsze do wykrycia niż przed zachorowaniem na COVID-19.
- To było jak wpadnięcie do czarnej dziury. To było przerażające uczucie, całkowita utrata orientacji - wspominała Pallas.
- Wino przestało wywoływać jakiekolwiek doznania, jakiekolwiek emocje, jakąkolwiek przyjemność. Wszystko, co mogłem wykryć, to alkohol i kwasowość - żaliła się.
Jak zauważa "Reuters" historia Pallas obrazuje, jak dużym ryzykiem przejście COVID-19 jest nie tylko dla degustatorów wina we francuskim przemyśle winiarskim wartym miliardy dolarów, ale także dla szefów kuchni, perfumiarzy, czy producentów czekolady.
Francuski Związek Enologów zaapelował do prezydenta Emmanuela Macrona i premiera Jeana Castexa o jak najszybsze zaszczepienie degustatorów wina przeciwko COVID-19 - powiedział agencji Reuters szef organizacji Didier Fages.
Zapytany, o to, co to znaczy dla degustatora wina być pozbawionym zmysłu smaku lub zapachu, Fages odpowiedział: "to tak, jakby poprosić muzyka, by grał bez swojego instrumentu".
Źródło: Reuters
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock