Zakończenie konsolidacji spółek branży rolno-spożywczej planowane jest w pierwszym półroczu tego roku. Jest już na to zgoda Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - poinformował na wtorkowym posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa wiceminister aktywów państwowych Andrzej Śliwka.
Wiceminister przypomniał, że utworzenie Narodowego Holdingu Spożywczego jest projektem strategicznym. Jak mówił, celem budowy takiego holdingu jest stworzenie na bazie zasobów dostępnych Skarbowi Państwa silnego podmiotu, który wzmocni pozycję spółek państwowych i przyczyni się do wzmocnienia polskiego przemysłu rolno-spożywczego, a tym samym wpłynie na konkurencyjność polskich firm na rynku międzynarodowym.
Państwowy holding spożywczy
Początkowo projektem utworzenia holdingu spożywczego zajmowało się ministerstwo rolnictwa. Powołano zespół do spraw opracowania koncepcji utworzenia Krajowej Grupy Spożywczej. Efektem przeprowadzonych działań było wyłonienie Krajowej Spółki Cukrowej S.A. jako podmiotu, na bazie którego budowana może być grupa.
W ramach Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A., niezależnie od Krajowej Spółki Cukrowej S.A. (posiadającej wiele oddziałów) funkcjonuje kilka spółek zależnych, dzięki czemu, niezależnie od podstawowego przedmiotu działalności, jakim jest przetwórstwo buraków cukrowych i produkcja cukru, grupa ta prowadzi działalność na pięciu różnych rynkach w zakresie kontraktacji, skupu, przetwórstwa i obrotu zbożami, przetwórstwa warzyw i owoców, produkcji skrobi ziemniaczanej oraz produkcja słodyczy.
W grudniu 2019 r. uprawnienia do wykonywania praw z akcji i udziałów m.in. Krajowej Spółki Cukrowej S.A. otrzymał Minister Aktywów Państwowych
Wypracowana w resorcie rolnictwa koncepcja utworzenia państwowego holdingu spożywczego w oparciu o Krajową Spółkę Cukrową została podjęta przez Ministerstwo Aktywów Państwowych.
W lutym 2020 r podpisano porozumienie dot. warunków współpracy miedzy ministerstwem aktywów a KSC. Śliwka zauważył, że umożliwiło to szybki wybór doradcy (jest nim spółka KPMG Advisory), z którym zawarto pod koniec kwietnia umowę na wykonanie projektu. Pierwszy etap obejmował przygotowanie koncepcji, drugi - realizacja analiz i wyceny. Czynności te zostały już przeprowadzone.
Wiceminister wyjaśnił, że KSC przeanalizowała już możliwe warianty konsolidacji. Doradca zarekomendował wariant polegający na wniesieniu do przez Skarb Państwa udziału spółek przeznaczonych do konsolidacji na podwyższenie kapitału zakładowego KSC w zamian za akcje w podwyższonym kapitale.
Jak mówił Śliwka, dzięki procesowi konsolidacji, KSC zmniejszy ryzyka poprzez zwiększenie dywersyfikacji, zwiększy udział Skarbu Państwa w rynku. Proces konsolidacji i synergii kosztowych stworzy możliwość lepszej optymalizacji zarządzania finansami - zaznaczył wiceminister.
Śliwka: to korzyści dla Skarbu Państwa
Jego zdaniem, konsolidacja przyniesie korzyści dla Skarbu Państwa jak i pozostałych akcjonariuszy (w większości są to plantatorzy) poprzez zwieszenia wartości akcji KSC.
Śliwka poinformował, że projekt został poddany konsultacjom społecznym ze stroną pracowniczą jak i z akcjonariuszami mniejszościowymi - plantatorami. Odbyły się spotkania ze związkami zawodowymi.
Obecnie realizacja projektu jest na końcowym etapie. Minister Aktywów Państwowych złożył wniosek w sprawie przekazania udziałów w spółkach, jednocześnie resort i KSC wystąpiły do UOKiK w sprawie zgody na taką konsolidacje. Prezes Urzędu wyraził zgodę na koncentrację - poinformował wiceminister.
Większościowym udziałowcem KSC jest Skarb Państwa, około 20 proc. akcji należy do plantatorów buraka cukrowego i pracowników.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: shutterstock.com