Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w próbkach tatara wołowego wykryto dwie groźne bakterie - Salmonella i Escherichia coli (STEC). Spożycie zanieczyszczonego mięsa grozi zatruciem pokarmowym. Jedna partia produktu jest wycofywana ze sklepów.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach tatara wołowego z określonej poniżej partii" - informuje Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).
Urząd przestrzega, że "spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego".
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g Numer partii: 1801207 Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024 Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
GIS poinformował, że "producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu", a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - zaznaczył urząd.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock