Podczas spotkania prezydenta USA i dyktatora Korei Północnej w Singapurze była przerwa na lunch. Kim Dzong Un i Donald Trump zasiedli do stołu w gronie współpracowników.
Niedługo po tym, jak rozpoczął się roboczy posiłek, Biały Dom opublikował menu.
Przystawki
Koktajl krewetkowy, sałatka z awokado, sałatka z zielonego awokado i ośmiorniczek skropiona z dresingiem miodowo-limonkowym oraz oiseon - tradycyjne koreańskie danie w postaci nadziewanego ogórka.
Główne dania
Żeberka wołowe confit z zapiekanymi ziemniakami dauphinois i gotowanymi na parze brokułami, słodko-kwaśna chrupiąca wieprzowina ze smażonym ryżem i sosem chili XO, daegu jorim - dorsz po koreańsku, marynowany w sosie sojowym z rzepą i i azjatyckimi warzywami.
Deser
Tarta z musem z gorzkiej czekolady, lody waniliowe z polewą wiśniową oraz tarta Tropezienne (francuskie ciastko wypełniane kremem budyniowym i maślanym).
Autor: mk//rzw / Źródło: Reuters