Niepowtarzalną mieszankę parzonej kawy – Caffe Raro, której filiżanka kosztuje 50 funtów (225 zł) – oferuje smakoszom znany londyński dom towarowy Peter Jones.
Ziarna tej najdroższej na świecie kawy przeszły przez organizm cywety (Civettictis civetta), drapieżnego ssaka zamieszkującego m.in. Afrykę i Azję Południowo-Wschodnią.
Mieszanka składa się z uprawianego na Jamajce rzadkiego gatunku kawy Blue Mountain oraz ekskluzywnej kawy Kopi Luwak (Civet Coffee) zbieranej na Sumatrze. Jagody z krzaków kawowych uprawianych na wyspie zjadane są przez cywety, zwierzęta z wyglądu przypominające koty, należące do rodziny łaszowatych, które gnieżdżą się w wysokich palmach i prowadzą nocny tryb życia.
Najlepszym kawowym "keeperem" cyweta
Cyweta jest zwierzęciem wybrednym - z kawowych krzaków wyjada tylko najdojrzalsze i najsmaczniejsze jagody, które poddane w jej organizmie działaniu enzymów, są częściowo przetrawiane i nabierają aksamitnego, z lekka czekoladowego smaku.
W stwardniałej postaci są wydalane, a następnie jako zwierzęce odchody są zbierane z ziemi, obmywane i starannie prażone.
Ze względu na ograniczoną produkcję, Kopi Luwak jest jedną z najdroższych kaw na świecie. Eksperci różnią się opinią, czy kawa Kopi Luwak sprzedawana przez handlowców jest autentyczna, czy jest zwykłą kawą, którą „spreparowano” w odchodach cywaka.
Roczny zbiór kawy Kopi Luwak wynosi niespełna 500 kg, a cena 1 kg sięga 324 funtów.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: fot.: www.bluemountaincoffee.com