Gubernator Kalifornii Arnold Schwarzenegger podpisał rozporządzenie, które zakazuje używania utwardzonych tłuszczów nienasyconych (trans tłuszczy) w restauracjach w całej Kalifornii. Według ustaleń naukowców tłuszcze te odpowiedzialne są między innymi za chorobę wieńcową serca.
- To duży krok w kierunku stworzenia zdrowszej przyszłości - powiedział kalifornijski gubernator.
Prawo zacznie obowiązywać w 2010 roku. Restauratorom, którzy nie będą stosować się do nowego rozporządzenia grozi kara w wysokości od 25 do 1000 dolarów.
Niektóre miasta, takie jak Nowy Jork, Filadelfia czy Seatlle już wcześniej wprowadziły takie przepisy, jednak Kalifornia to jedyny stan w USA w całości objęty zakazem.
Nowe prawo nie spodobało się KalifornijskiemU Stowarzyszeniu Restauratorów. Jak powiedział rzecznik związku nie istnieją plany by kwestionować w sądzie, miedzy innymi dlatego, że część restauracji by zadowolić swoich klientów już zrezygnowała z niezdrowej żywności.
Zły tłuszcz
Trans tłuszcze, a dokładniej izomery trans kwasów tłuszczowych, powstają w procesie utwardzania tłuszczów roślinnych. Produkowane są w procesie zwanym uwodornieniem, który zmienia płynny olej w stały tłuszcz, popularnie zwany margaryną.
Utwardzony tłuszcz powszechnie jest używany do smażenia i pieczenia, także jako dodatek do przetworzonej żywności. To, że tłuszcze takie są tanie, sprawia, że są powszechnie używane. Są w batonikach, ciasteczkach, frytkach, chipsach, chrupkach, jedzeniu z fast foodów, a nawet płatkach kukurydzianych.
"The New England Journal of Medicine" opublikował w 2006 roku raport, który mówił, że istnieje silny związek pomiędzy spożywaniem utwardzonych tłuszczów nienasyconymi a chorobą wieńcową. Tłuszcze te podnoszą poziom "złego" cholesterolu w organizmie człowieka.
Pismo podało również, że eliminacja złych tłuszczów z jedzenia mogłaby każdego roku obniżyć liczbę zawałów serca od 6 a 19 proc.
kj /el, sk
Źródło: bbc.co.uk, webhosting.pl