Coca-Cola poinformowała we wtorek, że wprowadzi na rynek colę z dodatkiem cukru trzcinowego. W ubiegłym tygodniu prezydent Donald Trump ogłosił, że przekonał koncern do zastąpienia w ten sposób syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy.
Coca-Cola ujawniła we wtorek w raporcie zysków, że "w ramach trwającego programu innowacji" wprowadzi jesienią do swojej oferty "produkt z amerykańskim cukrem trzcinowym".
Nowa wersja napoju "ma na celu uzupełnienie silnego, podstawowego portfolio firmy i zapewnienie większego wyboru na różne okazje i w zależności od preferencji" - podała firma.
Koncern już używa zwykłego cukru do słodzenia swojego sztandarowego napoju w wielu częściach świata, ale w USA od dziesięcioleci zazwyczaj stosuje syrop kukurydziany, tańszą alternatywę.
"Trwała opcja dla konsumentów"
Prezes James Quincey powiedział podczas rozmowy z analitykami, że jego zdaniem napój "stanie się trwałą opcją dla konsumentów" i zauważył, że Coca-Cola używa cukru trzcinowego w kilku innych napojach sprzedawanych w USA, w tym lemoniadzie i kawie.
Cukier trzcinowy jest "dodawany do niektórych naszych produktów, dlatego też z pewnością będziemy chcieli wykorzystać cały wachlarz dostępnych opcji słodzenia, jeśli będą takie preferencje konsumentów" - dodał.
Wpływ Donalda Trumpa
W zeszłym tygodniu Trump poinformował, że Coca-Cola "zgodziła się" na stosowanie cukru trzcinowego w swoich napojach. Jednak nowy produkt tylko uzupełni dotychczasową ofertę firmy, oferując klientom większy wybór.
To oznacza, że syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy nadal będzie wykorzystywany. Coca-Cola stworzy po prostu osobny produkt, który będzie zawierał cukier trzcinowy.
Amerykańska cola jest obecnie wytwarzana z użyciem syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, składnika, przeciwko któremu aktywnie protestował Robert F. Kennedy Jr., sekretarz ds. zdrowia i opieki społecznej w administracji Trumpa.
Kennedy, który przewodził ruchowi na rzecz usunięcia wielu sztucznych i wysoko przetworzonych składników z amerykańskiej żywności, nazwał syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy "receptą na otyłość i cukrzycę" we wrześniowym odcinku podcastu dr. Jordana Petersona.
Syrop kukurydziany to popularny i tani słodzik, dlatego Coca-Cola przeszła na niego wiele lat temu. Jednak napoje gazowane z cukrem nie są zdrowe, twierdzą eksperci ds. zdrowia - niezależnie od tego, czy są wytwarzane z cukru trzcinowego, czy z syropu kukurydzianego.
- Nadmierne spożycie cukru, niezależnie od źródła, szkodzi zdrowiu - powiedziała wcześniej CNN Eva Greenthal, starsza politolog w Centrum Nauki w Interesie Publicznym, organizacji non-profit działającej na rzecz praw konsumentów. - Aby poprawić zdrowie w USA, administracja Trumpa powinna skupić się na mniejszej ilości cukru, a nie na jego zmianie - zaznaczyła.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: PAP/EPA/AL DRAGO / POOL