Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu bakterii salmonella w "Steku z krokodyla". Dystrybutorem produktu jest firma Tender Meat z Płońska. Sprzedano całą partię wskazaną w komunikacie. GIS podkreśla, że "nie należy spożywać produktu, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej".
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony, wykryto bakterie salmonella. Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - napisano w komunikacie.
Szczegóły dotyczące produktu:
"Stek z krokodyla", 250 g, mrożony
Numer partii: 2501113
Numer artykułu: 733270
Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023
Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk.
Jak napisano w komunikacie, "Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że firma Tender Meat Sp. z o.o. sprzedała odbiorcom w Polsce całą partię wskazaną w tym komunikacie". "Informacje o odbiorcach zostały przekazane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu monitorowania wycofania produktu z obrotu" - wyjaśniono.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - podkreśla GIS.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock