Jak wynika z danych przedstawionych przez Eurostat Polska jest jednym z największych eksporterów czekolady wśród państw członkowskich Unii Europejskiej. Liderem są Niemcy, na drugim miejscu jest Holandia, a Polska zamyka pierwszą trójkę wyprzedzając między innymi Belgię.
W 2023 r. kraje UE wyeksportowały 867 tys. ton czekolady i batonów czekoladowych do krajów poza UE. Oznacza to wzrost o 2 proc. w porównaniu z 2022 r. Największymi eksporterami czekolady były: Niemcy z 221 tys. ton, czyli 26 proc. całkowitego eksportu, następnie Holandia (123 tys. ton, czyli 14 proc.), Polska (115 tys. ton, czyli 13 proc.), Belgia (96 tys. ton, czyli 11 proc.) i Włochy (92 tys. ton, czyli 11 proc.). Eurostat podaje, że te 5 krajów UE odpowiadało za trzy czwarte całkowitego wywozu czekolady.
Dokąd Unia Europejska eksportuje czekoladę
Największymi odbiorcami unijnej czekolady były Wielka Brytania, na czele z 315 tys. ton (36 proc. całości), następnie Stany Zjednoczone z 72 tys. ton (8 proc.), Rosja z 65 tys. ton (7 proc.), Kanada z 31 tys. ton (4 proc.) i Australia 27 tys. ton (3 proc.). Import czekolady do UE pochodził głównie ze Szwajcarii, z której przywieziono 62 tysiące ton.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Adobe Stock