Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie dotyczące stwierdzenie białka soi w surowym wędzonym boczku. Na etykiecie nie ma odpowiedniej informacji, a u osób uczulonych na białka soi może dojść do reakcji alergicznej.
W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że chodzi o produkt Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g o numerze partii: 32471S i dacie minimalnej trwałości 02/10/2023.
Producentem jest Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE.
"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.
"Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną" - dodano.
Najprawdopodobniej zakażenie krzyżowe
Jak podaje GIS "zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń"
Inspektorat poinformował także, że "w ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego".
Trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, do tego rozpoczęto postępowanie administracyjne, którego zadaniem jest wycofanie produktu z rynku.
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock