Dobrym pomysłem na smaczne i rozgrzewające śniadanie jest krem z gruszki i pietruszki. Najlepiej, jak zrobicie go wieczorem, a rano tylko podgrzejecie. Jest to sycąca i aromatyczna alternatywa dla owsianki. Warto spróbować.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Przepis pochodzi od Michała Toczyłowskiego, sauce chefa w restauracji La BlaBla.
Do przygotowania kremu z gruszki i pietruszki potrzebujemy:
- 4 gruszek
- 4 pietruszek
- włoszczyzny
- ziela angielskiego
- liścia laurowego
- pieprzu
- cynamonu
- soli
- goździków
- odrobiny masła, wody i mleka
Przygotowanie:
Włoszczyznę kroimy w drobne kawałki. Do garnka wrzucamy dwie łyżki masła i na nie pokrojoną włoszczyznę. Po skarmelizowaniu zalewamy wodą i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wywar się gotuje, a my w tym czasie obieramy gruszki i pietruszki, kroimy w małe kawałki i karmelizujemy na maśle. Zalewamy to naszym bulionem i gotujemy do max. 15 min., aż wywar się wygotuje. Dolewamy mleka, znów gotujemy, a następnie blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy przyprawy i gotowe.
Autor: mar/rp / Źródło: TVN Meteo Active