Istnieje szansa, że w 2017 roku dzieci, poprzez sklepiki szkolne, będą mogły jeść pożywne i zdrowe drożdżówki o ograniczonej zawartości cukru - informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pomysł akceptuje i popiera minister zdrowia Konstanty Radziwiłł, stąd też nazwa słodkiej bułki nawiązuje do jego nazwiska. "Pierwsze dostawy drożdżówki Radziwiłłówka dotrą niebawem do szkolnych sklepików" - czytamy w komunikacie.
Produkcja zdrowej drożdżówki jest pomysłem Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Produkt został zaprezentowany podczas specjalnej konferencji, która odbyła się w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wzięli w niej udział m.in.: sekretarz stanu Jacek Bogucki, główny inspektor sanitarny Marek Posobkiewicz, prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski oraz organizator przedsięwzięcia prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Bronisław Wesołowski.
Mniej cukru
Rada postawiła sobie za cel opracowanie receptury na drożdżówki, które spełniałyby "kryteria o korzystnych cechach zdrowotnych". Pomysł zakładał m.in. obniżenie zawartości cukru przy jednoczesnym wykorzystaniu składników prozdrowotnych. Produkcja miałaby być ułatwiona poprzez wykorzystanie "stosownych koncentratów odpowiedniej mąki i wsadu owocowego".
Jak zapewnia resort rolnictwa, produkt jest "innowacyjny" a "badania sensoryczne i degustacje wśród dzieci potwierdziły trafność doboru surowców". Smak drożdżówki miał przypaść do gustu dzieciom. Ministerstwo rolnictwa podaje także, iż "badania wartości odżywczej i cech nowego produktu wskazują, że jest to produkt, który bez wątpienia zaliczyć można do grupy produktów prozdrowotnych (funkcjonalnych), nowej klasy produktów dynamicznie rozwijających się na rynku żywnościowym na świecie".
Jak informuje ministerstwo rolnictwa, pierwsze dostawy drożdżówki "Radziwiłłówka" mają dotrzeć do szkolnych sklepików niebawem.
Na cześć ministra
Nazwa drożdżówki nawiązuje do ministra zdrowia, Konstantego Radziwiłła, który projekt zaakceptował i obiecał swoje poparcie. Znak "Radziwiłłówka" podlega ochronie prawnej, a jego właścicielem jest Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
Korzystać z niego będą mogły tylko te piekarnie, które zobowiążą się do przestrzegania receptury i instrukcji technologicznej dla procesu produkcyjnego.
Zobacz: Powrót drożdżówek do szkół (Film z 3.08.2016)
Autor: ag//ms / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: tvn24