Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące produktu pod nazwą - Pasztet pieczony z dzika, wyprodukowanego przez spółkę Provincja. Powodem jest wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu.
"W wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach określonego poniżej produktu" - czytamy w komunikacie.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Pasztet pieczony z dzika, 200 g.
Producent: Provincja sp. z o.o., ul. Daszyńskiego 60, 69-200 Sulęcin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 08070701.
Należy spożyć do: 26.10.2020.
Numer partii: 16/09/2020.
GIS wydał zalecenie dla konsumentów, żeby nie spożywać wyżej wymienionych partii produktu. "Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie" - czytamy. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
"W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem" - dodali przedstawiciele Inspektoratu.
Zawieszenie produkcji
"Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym Provincja sp. z o.o., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu" - napisano w komunikacie GIS.
Jak czytamy dalej, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie wydał decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. "Zakład rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje (poprzez zamgławianie)" - dowiadujemy się z komunikatu.
Dodano, że "trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie".
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock